instant fap
NaslovnicaSanski Most

Doktor i u mektebu

Doktor i u mektebu

Možemo reći da smo još na početku mektepske godine, mnogi muallimi još ‘skupljaju’ djecu, upisuju ih, poručuju im preko one djece koja su se već upisala da još nije kasno, razgovaraju sa njihovim roditeljima; neumorno, nadugo i naširoko ih uvjeravaju i obrazlažu zašto je njihovoj djeci mekteb potreban, bez obzira što imaju vjeronauku u školama. No, kako je i taj period pri kraju i kako su muallimi vjerovatno već isponavljali gradivo sa prošlogodišnjim polaznicima čekajući da se novi pojave, slijedi sada drugi dio – razmišljanje kako na najbolji način sa djecom savlađivati novo mektepsko gradivo.

Jedna od nastavnih  tema u trećoj godini mekteba je i Čuvanje zdravlja. Pod tim naslovom nalazi se samo nekoliko slika o zdravlju i zdravoj ishrani sa pre-porukom muallimu da na datu temu razgovara sa polaznicima. Naravno, od znanja i dovitljivosti muallima ovisi kako će i na koji način djeci prezentirati pomenutu temu.
U mektebu džemata Došci-G.Kamengrad ove godine pokrenuli smo projekat „Doktor(i)  u mektebu“, sa ciljem da kod određenih  tema muallima zamijeni doktor određene struke. Za najprioritetnije teme odabrane su u ovoj godini tri: Čuvanje zdravlja čuvanjem higijene, Značaj održavanja higijene zuba, te Ovisnosti (duhan, alkohol, droge).
Kako djeca kroz mektepsku nastavu više uče i slušaju o potrebi i značaju čuvanja duhovnog zdravlja (duše), cilj ovakvih predavanja je da djeca nauče nešto više o potrebi, značaju, ali i načinu čuvanja fizičkog zdravlja (tijela). Odabirom ljekara-vjernika koji će govor iz svoga područja eventualno ‘obogatiti’ i dovesti još i u vezu sa nekim vjerskim propisima (npr. abdest) bit će dobitna kombinacija.
Prvo od navedenih predavanja upriličeno je djeci na temu: Značaj održavanje higijene zuba, a predavač je bio stomatolog,  dr. Nedim Biščević. Mektepski čas, iako u prepunoj učionici, protekao je u izuzetnoj pažnji polaznika.

Kao svojevrsnu dopunu i malu digresiju ovom prilogu, spomenimo da su, inače, članovi porodice dr. Biščevića  bili prvi stomatolozi u Sanskom Mostu. Nažalost, u protekloj agresiji, srbočetnički agresor je ubio dvojicu braće dr. Nedima. Obojica su, također, bili  ugledni doktori stomatologije. U spomen na njihovu žrtvu dr. Nedim je dao izgraditi i uvakufiti dvije od četiri munare koje krase sansku džamiju i koje će, kao dva nišana, svjedočiti i opominjati. Humanost dr. Nedima se pokazala i u njegovom pozivu svim sanskim imamima da predlože po jednog džematliju slabijeg imovnog stanja kojem će besplatno popraviti zube, a svu dječicu mekteba Došci-G.Kamengrad (njih 50-ak) je pozvao na besplatnu kontrolu zuba.

KOMENTARI