Crveno. Plavo. Šareno.

0
Emir se moli Gospodu za bombu kojom bi Srpsku branio od njenih neprijatelja.

Sead stavi svoj potpis na molbu da pod bosanskom zastavom bosanska vojska genocid kao majčin rođendan slavi.

Dževad moli da ga od krvožednih Muslimana zaštite i sačuvaju neke, njemu miroljubivije, bradonje.

Ko će da te brani od rođene djece, Bosno moja, mojom krvlju branjena?

Ko će zlatne ljiljane da zlatnim ljiljanima na tužne godišnjice nosi i Fatihu uči, raširenih dlanova, suzama natopljenim?

Ko će moje dijete bosanskom jeziku da uči i pravo da Bosanac u Bosni bude mu da?

Crveni, plavi, šareni. Iz koje si stranke, za koga si glasao? Na što si pristao da fotelju sačuvaš? Ipak su ti trebale godine, decenije možda, u nju da sjedneš. Zapadni susjedi imaju predsjednicu koja Čavoglave kao dijete školsku pjesmicu zna. Istočne komšije imaju premijera koji dignute glave dođe u Grad smrti, onaj isti čijih barem 100 žrtava je lično zatražio. Čiji li smo, kada svoji nismo?

Uzeše nam Mešu koji je svoje literarne dragulje ajetima iz Kur'ana počinjao. Uzeše nam Ivu čiji dom još Travnik čuva. Uzeše nam čaršiju, rahatluk, sevap i amanet. Umjesto znanje i ljepotu, postrojavaju duge cijevi, ore pjesmom uz koju su nas klali, s osmijehom uz koji su nas silovali. Naši učitelji, naši ljekari, naše komšije.

A mi? Mi šutimo pognutih glava. Nek im Bakir pokaže, zahtijevamo. Mrtvog Aliju prozivamo. Mrzimo vlast koja traje 20 i kusur godinama, jer mi bismo, sigurno, znali i mogli bolje od njih.

Eto ti tvoja vlast, Seade. Eto ti tvoja sramota, Emire. Eto ti tvojih pet minuta slave, Dževade.
Nema više sinova Bosne, onih koji će, iz mezara svoju majku i svoj prag braniti. Od praga se, ionako, nikad nisu pomjerili. Nisu išli u tuđu avliju svoje ognjište braniti. Klani su na svojoj zemlji, onoj koju nisu dali do poljednjeg daha.

Nema više zlatnih ljiljana koji će zubima i noktima braniti živote svoje djece. Nema više bosanskog srca koje će pobijediti zlo.

Ali, imamo Emira, Seada i Dževada. Oni nas čuvaju i brane, zubima i noktima. Od života. I od Bosne.Share.

Leave A Reply