ČUVAJTE GA, PAZITE GA: 10 važnih navika uz koje će vaše srce kucati kao sat

ČUVAJTE GA, PAZITE GA: 10 važnih navika uz koje će vaše srce kucati kao sat

Male promjene u vašim životnim navikama mogu učiniti značajnu razliku i poboljšanje u vašem zdravlju, a ukoliko se budete pridržavali ovih deset koraka, ili barem nekoliko njih, primjetit ćete pozitivne promjene u svom organizmu.

 

  1. Težite broju 7

Sljedeći put kada dođete u iskušenje ostati budni duže nego što bi smjeli, razmislite o tome koliko ćete imati ugodniji san ako na spavanje odete u predviđeno vrijeme. Raniji odlazak na spavanje povoljno djeluje na zdravlje vašeg srca, a ako svake noći spavate oko 7 sati, možete poboljšati zdravlje svojih arterija.

 

  1. Održavajte normalnu razinu tlaka

Ako imate visok krvni tlak, vaše srce radi jače te se zbog toga brže troši. Krvni tlak bi trebalo provjeravati najmanje jednom svake dvije godine ili češće ukoliko imate problema s održavanjem njegove razine. Pri tome pomaže pravilna prehrana i stil života, koji među ostalim podrazumijeva i mnogo kretanja.

 

  1. Smanjite zasićene masti

Previše lošeg kolesterola može začepiti arterije i srce opasnim plakom, a najčešće dolazi iz zasićenih i trans masti, koje se mogu pronaći u crvenom mesu, punomasnim mliječnim proizvodima i prženoj i procesuiranoj hrani. Izbacite ovakve proizvode iz svoje prehrane, a odraslima se preporučuje provjeravati kolesterol barem svakih pet godina.

 

  1. Pazite na šećer u krvi

Tokom vremena, visoka razina šećera u krvi oštećuje arterije i povećava rizik za srčane bolesti. Šećer u krvi trebalo bi redovno provjeravati ako ste stariji od 45 godina, trudni, prekomjerne ste težine ili imate neki drugi rizični faktor koji pogoduje razvoju dijabetesa. Ako već imate dijabetes, zatražite pomoć vašeg doktora koji će vam dati savjete za što kvalitetniji način života.

 

  1. Sjedite manje i znojite se više

Preporučljivo je sedmično provesti najmanje 150 minuta umjereno vježbajući, što podrazumijeva bilo koju aktivnost koja će vas barem malo pokrenuti i natjerati da se oznojite. Također, obratite pažnju na količinu vremena koje provedete sjedeći, bilo na poslu, u autu ili u vašem kauču. Neće pomoći ni ako vježbate 30 minuta u danu, a ostatak vremena provedete u sjedećem položaju. Duge periode mirovanja i sjedenja trebalo bi prekinuti povremenim pauzama za stajanje, hodanje ili neku drugu aktivnost koja uključuje bilo koji oblik kretanja.

 

  1. Jedite više voća i pijte manje voćnih sokova

Vaše srce najbolje radi kada ga više hranite zdravom hranom, koja uključuju voće, povrće, orašaste plodove i sjemenke, a manje rafiniranom i procesuiranom hranom poput bijelog kruha, tjestenine i slatkiša. Jedan od najbržih načina kako poboljšati vašu prehranu je izbaciti voćne i gazirane sokove, koji u svom sastavu imaju manjak hranjivih vlakana koja se kriju u samom voću.

 

  1. Održavajte preporučenu tjelesnu težinu

Ako niste sigurni trebate li smršati, najlakši način da to otkrijete je da saznate svoj indeks tjelesne mase (BMI) kojeg čine omjer vaše visine i težine. Smatra se kako vas indeks viši od 25 svrstava u kategoriju prekomjerne tjelesne težine, a samim time i u rizičnu skupinu za oboljenje srca. Smršati možete uz kombinaciju dijete i vježbanja, a uz pomoć doktora i njegovih savjeta možete dobiti dodatne savjete i informacije o preporučenom načinu prehrane i života.

 

  1. Izbacite cigarete, čak i elektroničke

Pušenje je štetno za vaše i zdravlje vašeg srca, a ako pušite, preporuča se prestanak, kao i prestanak boravka u krugu ljudi koji puše. Popularne e-cigarete nametnule su se kao zamjena onim običnim, a iako sadrže manje štetnih kemikalija, ne preporuča se niti njihova konzumacija.

 

  1. Nađite si opuštajuć hobi

U današnjem svijetu, izbjeći stres gotovo je nemoguća misija. No postoje načini kako se s njime lakše nositi, a jedan od njih je i pronaći hobi uz kojih ćemo to lakše postići. Meditacija, joga ili drugi oblik aktivnosti samo su neki od načina uz pomoć kojih mnogi lakše podnose izazove ubrzanog i stresnog načina života, osobito ako vam pritom društvo prave prijatelji ili partneri.

 

  1. Priredite rođendanski tulum svom srcu

Ukolite pratite sve ili barem neke od ovih koraka, vaše srce svojim karakteristikama može biti mlađe dobi nego vi, a njegova dob zasnovana je na faktorima poput navedenih koje možete promijeniti i onima koje ne možete, poput vaše dobi, spola i obiteljske povijesti bolesti. Nikad nije prekasno da započnete brigu za zdravlje svog srca, osobito ako ga pritom uspijete i pomladiti.

 

(SB/Dnevnik.hr)

KOMENTARI