Dijaspora / Bosanci o iskustvu i životu u SAD-u: Glavna snaga koja je podmladila Iowu

Dijaspora / Bosanci o iskustvu i životu u SAD-u: Glavna snaga koja je podmladila Iowu

Bosanska populacija u gradu Waterloo u američkoj saveznoj državi Iowa je velika i stabilna, a najveći građana BiH živi na području Cedar Valleya.

Oni su u SAD- stigli početkom 1990-tih godina i od tada njihov doprinos razvoju ove lokalne zajednice je ogroman, piše WCFCourirer.

Bosanci su bili glavna snaga koja je podmladila četvrti Waterlooa i imala je ogroman utjecaj na razvoj biznisa, škola, zabave, lokalnih vlasti i drugih aspekata života. Izložba Bosanski portreti: Kod kuće u Cedar Valleyu održava se u Muzeju Grout u Waterloou od 6. marta do 29. septembra 2018. godine.

“Bosansko naslijeđe sada je sastavni dio Waterlooa i Cedar Valleya, a nikada ne smijemo zaboraviti zašto je to tako”, piše WCFCourirer.

Rat je razorio Bosnu i Hercegovinu, a hiljade izbjeglica su morale napustiti njihovu razorenu zemlju. Waterloo je postao jedno od odredišta za izbjeglice.

“Za većinu nas već 20 godina je prošlo otkako živimo u Cedar Valleyu. Sada će prvi put ljudi se otvoriti i isprčati svoje priče o tome”, rekla je bivša predstavnica države Iowa Anesa Kajtazović i dodala da je “sjajna stvar što je Muzej Grout otvorio svoja vrata za izložbu”.

Izložba će ispričati iskustva Bosanaca koji su se doselili u Iowu i kako su se oni uklopili u američko društvo.

Izložba u Muzeju Grout bit će organizirana u saradnji sa Univerzitetom Sjeverna Iowa, Centrom za izučavanje holokausta i genocida, te Bosasko-američke mreže iz Cedar Valleya.

Građani iz BiH i organizatori prikupljaju umjetničke radove, artifakte i usmene zapise iz bosanske zajednice kako bi ih izložili.

“Zanimljivo je kako ova zajednica se nosi ali i kako je povezana sa ovim ogromnim iskustvom koje će podijeliti, te kako su se svi okupili”, izjavila je kustosica Muzeja Erin Dawson.

“Čuli ste užasavajuće priče kako je neko izgubio članove porodice. Ovo ne možete zamisliti. Okupiti sve ove ljude kako bi oni ispričali svoje priče je veoma važno”, rekla je Dawson.

Tokom godina, politička karijera Anese Kajtazović pomogla joj je da privuče cijelu ovu priču lokalnim Bosancima.

Talent umjetnika Evelina Paco Rosića, čije slikanje sprejom je privuklo pažnju cijele Amerike, posebno njegova zapanjujuća verzija Mikelanđelove Sikstinske kapele, bit će također prikazan.

“Prisustvo Bosanaca u Waterloou je danas uobičajena pojava, ali se moramo prisjetiti geneze te migracije ovdje. To uključuje one koji su u Cedar Valleyu, ali i one koji su raseljeni širom svijeta. Predstojeća izložba će prikazati njihove priče”, najavljuju organizatori.

Jedna od organizatorica, Nerma Miškić kaže da joj se sviđa ideja.

“Vrlo sam uzbuđena u vezi izložbe i nadam se da će ona biti uspješna. To je prilika da se zahvalimo našim roditeljima i rodbini koji su učinili sve što su mogli da nam ovdje pruže bolji život. Također, izložbom ćemo se zahvaliti i onim ljudima koji su vjerovali u bosansku zajednicu i koji su nam pružili pomoć kada smo tek se doselili”, dodaje Miškić.

Organizatori se zahvaljuju Distriktu Grout, Muzeju Grout kao i cijelom Cedar Valleyu što su omogućili da se napravi izložba, te pozivaju lokalne stanovnike da dođu i upoznaju više svoje bosanske sugrađane.

KOMENTARI