Dokumentarni film: “Operacija Sana 95 – Nedovršena pobjeda”

1

Film je realizirala produkcija “Pravda“ povodom 20-godišnjice operacije “Sana 95“, kada je Armija Republike Bosne i Hercegovine nakon deblokade Bihaćkog okruga i oslobađanja Velike Kladuše, Bosanskog Petrovca, Kulen Vakufa, Ključa, Bosanske Krupe, Grmeča, Jasenice, Lušci Palanke, Sanice, Sanskog Mosta, odlukom međunarodne zajednice zaustavljena na prilazima Prijedoru, Bosanskom Novom i Banjoj Luci.

U filmu svjedoče generali Atif Dudaković, Fikret Ćuskić, Vahid Karavelić, Sakib Forić, kao i komandanti koji su predvodili oslobodilačke brigade Hamdija Abdić Tigar, Sead Jusić, Dževad Rađo, te kanadska novinarka Jane Kokan i ratni izvještač Šefko Hodžić, koji su izravno pratili tok operacije na terenu.

– Po prvi put će šira javnost saznati kako je uistinu protiv volje bosanskih generala Atifa Dudakovića i Mehmeda Alagića, zaustavljena ova oslobodilačka operacija na samim prilazima Prijedoru – kaže autor Avdo Huseinović.

 Share.

1 komentar

  1. Donji Lapish on

    Od 59:01 do 59:48 na snimku Malik Krivič priča o detalju kad je dio boraca ostao odsječen(od ostatka naših snaga) na području Kamička. Na snimku spominje heroje tj. “Sarajlije” A. im Rah. ali isto tako podaštava ulogu velike većine boraca koju su ostali odsječeni i koji su bili KRAJIŠNICI. Lično poznajem jednog kojeg je taj “famozni” helikopter ranio ali hv. dr. B. i dan dan je živ ima porodicu i živi sretan i normalan život. Sve detalje te operacije od početka do kraja sam čuo od te osobe i navodi da su većina boraca bili policajci iz Capajeba je NEISTINITA. Isti taj Malik je poslije rata postao načelnik, a kasnije i komandir policijske stanice Novi Grad. Krajinu su oslobodili VEEEEEEEELIKIM dijelom SAMO Krajišnici, sa izuzetcima boraca koji su došli što pod nardebom, što dobrovoljno.

Leave A Reply