Dževada Keranović, vjerovatno najpoznatija Bosanka u SAD

Dževada Keranović, vjerovatno najpoznatija Bosanka u SAD

Atraktivna i svestrana Dževada Keranović, porjeklom iz Sanskog Mosta,  spada u red najpoznatijih Bosanki u Sjedinjenim Američkim Državama.  Ona je producentica, urednica i voditeljica na televiziji u Saint Louisu, gdje je sa porodicom dio ogromne bosanske zajednice u ovom američkom gradu. Pored televizije njena velika ljubav je muzika i već nekoliko godina polako ali sigurno gradi muzičku karijeru.

Kako kaže posebno mjesto u srcu ove Bosanke s američkom adresom ima sevdalinka.

– Sevdalinka je jedan od simbola naše kulture i ja se smatram sretnom što volim sevdah, a još sretnijom što imam dara za interpreaciju sevdalinki. Samim tim radim i na očuvanju naše kulture i baštine – kaže Keranović.

Ističe da je TV stanica na kojoj radi pod upravom gradskog rukovodstva, tako da su programi većinom vezani za društvenu zajednicu, programe koji bi mogli da budu od koristi stanovništvu.

-Imamo u budžetu jedan mali dio sa kojim radimo specijalni program za latino-američku i bosansku zajednicu. Pored uređivanja i vođenja programa, ja sam također nekada u ulozi potparola i moderatora. Trenutno sam portparol i potpredsjednica organizacije “Ujedinjena bosanska zajednica”. Ta je zajednica, zajedno s Bosanskom privrednom komorom, sagradila sebilj u Saint Louisu, identičan ovome u Sarajevu, kao simbol Bosanaca u tom američkom gradu. I to, naravno, govori da je domovina na prvom mjestu u srcima, ne samo meni nego i većini Bosanaca u inostranstvu – isitče Keranović.

SAD je definitivno obećana zemlja, ako su ljudi spremni da vrijedno rade.

– Mislim da čovjek bilo gdje da se nalazi i ako ima dovoljno veliku želju i voljan je uložiti trud, može da uspije. Naravno, u Americi je to lakše nego u BiH ili Balkanu. Svjesna da je lakše doći do uspjeha u zemljama gdje su mnoge stvari na dohvat ruke i većinom je do individualca i njegovog truda, koliko mu je stalo da uspije i postigne nešto za sebe – kaže atraktivna Dževada.

Pored televizije i muzike nena velika ljubav ranije je bio sport.

– Nekoliko godina sam trenirala tajlandski kik-boks s bratom Fuadom, koji se 10 godina profesionalno bavio tim sportom u Americi – ističe Dževada koja u slobodno vrijeme voli i da slika.

KOMENTARI