Ekshumacija na lokalitetu Korićanskih stijena

0

Po naredbi Suda Bosne i Hercegovine, a po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, na lokalitetu Korićanskih stijena započeta je ekshumacija posmrtnih ostataka žrtava strijeljanih na ovom lokalitetu prije 25 godina.

Mujo Begić, šef područnog ureda Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, odjel Bihać, rekao je kako je do sada ekshumirano oko 40 posmrtnih ostataka.

“Do sada smo ekshumirali 40 slučajeva, radi se o žrtvama s lokaliteta Korićanskih stijena, ubijenih u ljeto 1992. godine, tačnije 21. augusta. Ovo je lokalitet gdje očekujemo da ćemo pronaći ostatke preostalih žrtava s ovog lokaliteta. Moram reći da je ovo jedinstvena i specifična grobnica, jer je ovo grobnica u kamenu i ono što je specifično jeste način na koji su prikrivani ostaci žrtava, gdje je sistematski, planski i organizirano vršeno prikrivanje ostataka žrtava. A, specifično je i zbog terena. Radi se o opasnom terenu, zbog mogućih odrona kamenja koji se nalaze iznad nas koji radimo na ovom lokalitetu”, rekao je Begić.

Rekao je kako se na ovom lokalitetu radi o jednoj vrsti porodične masovne grobnice.

“Ovdje se radi o jednoj vrsti neke porodične grobnice, jer je najveći broj žrtava ovdje u krvnom srodstvu. Imamo deset slučajeva gdje očekujemo pronalazak dva brata, jedan slučaj četiri brata, u jednom slučaju oca i tri sina, u dva slučaja oca i dva sina, u pet slučajeva oca i sina i tako dalje. Najveći broj žrtava koje očekujemo da ćemo pronaći su žrtve iz Prijedora, iz Kozarca. Radi se o složenom procesu ekshumacije gdje su posmrtni ostaci žrtava u jednoj značajnoj mjeri destruirani, u jednoj značajnoj mjeri su pomiješane kosti što će otežati i usporiti proces identifikacije. Vjerujemo da ćemo nakon okončanja ekshumacije biti u prilici da vrlo brzo možemo uzimati koštane uzorke kako bi pripremili posmrtne ostatke žrtava za identifikaciju. Vrlo važno je napomenuti da smo imali u čitavom procesu traženja i lociranja podršku porodica žrtava i to je nama možda i najveća podrška”, rekao je Begić.

Begić je naglasio kako je proces ekshumacije započeo 6. septembra po nalogu Tužilaštava Bosne i Hercegovine, a po naredbi Suda BiH.

“Sud Bosne i Hercegovine je izdao naredbu i mi smo 6. septembra započeli s ovim procesom ekshumacije i vrlo je neizvjesno reći koliko će trajati. Mislim da u narednih 10-ak dana sigurno nećemo završiti, ali je vrlo teško prognozirati koliko će sve trajati i kada ćemo završiti. U svakom slučaju, nadam se da ćemo uspjeti završiti prije vremenskih nepogoda i da ćemo bez obzira na sve uvjete u toku ove godine uspjeti završiti ovaj proces. Do sada imamo 76 ukopanih žrtava s lokaliteta Korićanskih stijena, s tim da je jedan značajan broj žrtava bio sa samo jednom ili nekoliko kostiju, te očekujemo i pronalazak ostalih. Očekujemo da ćemo pronaći najmanje posrmtne ostatke stotinjak žrtava i vjerujemo da ćemo pronaći sve ostale koji su ubijeni na Korićanskim stijenama”, zaključio je Begić.

Na lokaciji ekshumacije žrtava se, pored uposlenika Instituta za nestale, nalaze i članovi Tužilaštva BiH koji rukovode procesom.

Za zločin na Korićanskim stijenama kazne je dobilo 11 osuđenih, u trajanju od ukupno 200 godina. Još uvijek se traga za 80 posto skeletnih ostataka, jer su tijela ubijenih logoraša prebačena i zakopana na drugim lokalitetima, nakon što su prethodno na putu do Vlašića bili opljačkani 8 puta. Na lokalitetu Korićanskih stijena strijeljano je najmanje 200 bošnjačkih i hrvatskih muškaraca, nakon čega su tijela padala u provaliju duboku između 200 i 300 metara.

Za zločine pred MKSJ i Sudom BiH osuđeni su Darko Mrđa na 17, Damir Ivanković na 14, Gordan Đurić na 8, Ljubiša Četić na 13, Zoran Babić na 22, Milorad Škrbić na 21, Dušan Janković na 21, Željko Stojnić na 15, Saša Zečević na 23, Marinko Lepoja na 23 i Radoslav Knežević na 23 godine zatvora.Share.

Leave A Reply