instant fap
NaslovnicaUncategorized

Evo zašto je dobro gristi nokte, podrigivati, pljuvati…

Evo zašto je dobro gristi nokte, podrigivati, pljuvati…

Grizete nokte

To je navika koje se mnogi pokušavaju riješiti. No, doktorica Hilary Longhurst, savjetnica i imunologinja s Bart’s NHS Trusta, tvrdi da ta navika ima i svojih prednosti.

‘Ako su vam ruke prljave, prljavština s kojom se susrećete kad grizete nokte može ojačati vaš imunološki sustav. Naime, naš imunološki sustav pamti i bilježi svaku ‘opasnost’ koju smo unijeli u organizam, stoga se zna boriti s njome kad je unesete sljedeći put. Kada se ista opasnost pojavi drugi put, imunološki sustav pretraži svoju memoriju i u pomoć pozove limfocit, koji će ga prepoznati i pobijediti’ pojašnjava Longhurst.

Podrigujete

Ne govorite ovo svojoj djeci, ali morate znati da glasno podrigivanje, iako je neugodno, može, zapravo, zaštititi vaše tijelo od štete koje mu nanosi želučana kiselina.

Zvuk dolazi od naleta plina dok prolazi kroz ‘ventil’ u jednjaku na dnu grla.

Podrigivanje je plin koji se sastoji od mješavine tvari. Osim što sadrži zrak, koji progutamo tokom jela, sadrži i ugljični dioksid.

Nastaje u želucu kad se kiselina pomiješa s lužinom žuči (što dolazi iz crijeva koje se nalazi ispod trbuha).

‘Zvuk dolazi zbog naleta plina koji prolazi kroz mišić u jednjaku na dnu vrata. Taj ‘ventil’ na gornjem dijelu jednjaka vibrira’, kaže doktor Nick Read, gastroenterolog.

Hrana bogata mastima, kao što su čips ili kremasti umaci, alkohol i pušenje mogu ovo pogoršati.

Ovaj prirodni plin, javnosti poznatiji kao podrigivanje, uobičajeni je dio probave i ako ga suzbijamo može izazvati probleme.

‘Ako ne podrignete i plin ostaje u želucu, može izazvati žgaravicu. Osim toga, u donjem kraju jednjaka može izazvati grč, što dovodi do boli u prsima’, pojašnjava Read.

Iako je podrigivanje normalan dio probave, određene stvari mogu uzrokovati da neko podriguje češće nego je to uobičajeno, primjerice patite li od čira na želucu, upale dvanaesterca ili jednjaka, što može biti povezano s konzumiranjem alkohola.

‘Ne proizvodi li tijelo dovoljno želučane kiseline – što može biti posljedica gastritisa ili anemije (kad tijelo ne može apsorbirati dovoljno vitamina B12) – onda to mijenja vrste bakterija u želucu’, kaže gastroenterolog.

Puštanje vjetrova

Isto kao i s podrigivanjem – važno je da ga pustimo.

‘Vjetar puštamo s razlogom – nastaje u crijevima i trebamo ga se osloboditi. Počet ćete osjećati svoja crijeva, osobito slijepo crijevo, koje je početak debelog crijeva, kako se šire u donjem dijelu trbuha. Puštanje vjetra olakšava bol i nadutost, osobito ako su vam crijeva osjetljiva i često otiču. Zadržavanje vjetra može izazvati bol. Neki su taj sindrom nazvali sindromom ‘javnog prijevoza’ s obzirom da su mnogi ljudi upravo u sredstvima javnog prijevoza trpjeli bol jer im je bilo neugodno u javnosti ispustiti vjetar’, tvrdi doktor Read.

Većina plinova dolazi iz fermentacije proteina i ugljikohidrata, te obično nastaje šest sati nakon jela.

‘Lomljenje’ prstiju

Glasno ‘lomljenje’ i pucketanje zglobovima zvuči neugodno, no nema nikakvog štetnog utjecaja na zdravlje zglobova. Dapače, postaju fleksibilniji.

‘U narodu su se razvile priče da ljudi koji to čine oslabljuju zglobove. No, nema nikakvih znanstvenih dokaza da je tako’, tvrdi reumatolog sa Southampton General Hospitala Chris Edwards.

Provedena je velika studija koja je pet godina pratila skupinu ljudi kako bi se provjerilo hoće li njihovo ‘lomljenje’ prstiju dovesti do artritisa. Ispostavilo se da su njihovi zglobovi zdravi kao kod osoba koje to ne čine.

Ljudi se često nakon toga osjećaju opuštenije, a njihovi su zglobovi pokretljiviji.

Jedete u krevetu

Unatoč tome što vam je mama

to branila, objedovanje u krevetu može pomoći vašoj probavi. Probava se temelji na parasimpatičkom živčanom sustavu (koji je odgovoran za regulaciju unutarnjih organa i žlijezda). Bilo kakav stres će ometati ovaj proces i probavu.

‘Jedete li u žurbi ili pod stresom, završit ćete s probavnim smetnjama ili drugim želučanim tegobama, kao što je nadutost. Obrok je najbolje pojesti u opuštenoj atmosferi, a postoji li bolje mjesto od vlastitog kreveta?’, kaže Read.

Preporuča da sjednete uspravno i podbočite se jastucima kako ne biste ‘gnječili’ želudac i izazvali probavne smetnje.

Pljuvanje

To može biti prljava navika, ali vam primjerice tokom treninga može pomoći da lakše dišete.

‘Kad vježbate, usta i grlo proizvode više sline. Normalno je da dišemo kroz nos. Međutim, kad vježbamo, dišemo duboko kroz usta pokušavajući udahnuti što više zraka. No, tada to više nije zrak koji se zagrijava ili vlaži. To je hladan i suh zrak koji pogađa grlo. Stanice se pokušavaju zaštititi od upale. Iako ta upala nije štetna, može oštetiti sluznicu grla za proizvodnju sline koja ih štiti od hladnog zraka. Stoga trkači moraju pljuvati’, kaže fiziolog John Dickinson, predavač na Sveučilištu Kent.

KOMENTARI