HARIS DUBICA: „Deset mlađa“ mi je promijenila život

HARIS DUBICA: „Deset mlađa“ mi je promijenila život

Haris Dubica je dobro poznato ime. Ovaj reditelj je prošle godine po treći put zaredom osvojio je nagradu za spot godine u Švicarskoj.

Dug spisak 

Priznanje mu je dodijeljeno na svečanosti pred 400 zvanica u Cirihu. U konurenciji 238 spotova koji su se takmičili, Haris je prvu nagradu osvojio za ekraniziranje pjesme “Hashtag”pjevača Baschija.

Dug je spisak imena sa kojima je sarađivao, od Dine Merlina, Marije Šerifović, preko Harisa Berkovića, pa sve do spota Ashera Monroa.

Porijeklom iz Sanskog Mosta ovaj umjetnik živi i radi u Švicarskoj, a san mnogih estradnjaka je da im baš on potpiše spot. Haris kaže da savki put nastoji biti drugačiji i unijeti novine u rad.

– Ne želim da sam sebi dosađujem pa zbog toga pokušavam stalno nešto novo. Kako na adekvantan način da vizuelno pokazem o čemu se u pjesmi radi. Inspiraciju crpim od saradnika, okoline filmova, dobrih knjiga –  kaže Haris, i otkriva ko su mu najdraži ljudi za saradnju.

 Najdraži su mi oni klijenti koji mi dopuštaju od „a“ do „ž“ da odradim spot kako ja to želim – iskren je Haris.

Saradnja sa Dinom Merlinom je obilježila njegovu karijeru, radeći spotove „Deset mlađa“, „Indvidualizam“,„Rane“ i „Sve dok te bude imalo“.

Dubica opisuje ovu sjajnu saradnju, i šta je ono što jako cijeni kod Merlina.

 On mi dozvoljava da uradim najbolje što znam. Velika je privilegija da mi Dino dopušta da uradim spotove kako sam ih ja zamislio. Uvijek mi da odriješene ruke i ima povjerenja u mene, otkriva tajnu izvanredne saradnje.

Kako i sam kaže, većina sardnika nema primjedbe na ono što predloži

– Rijetko. Nakon što im predam scenario i oni to prihvate, radi se po mojim zamislima.

haris-dubica1

Njegovu karijeru obilježio je spot „Deste mlađa“, a i sam priznaje da mu je najdraži.

– Ima ih mnogo ali deset mlađa od Dine Merlina mi je promijenio život – kaže  Dubica.

Kao i uvijek u karijeri ima i saradnji koje je odbio.

– Postoji ih jako mnogo, preko trideset – kaže Dubica.

Volim raditi 

On otkriva šta je najvažnije u poslu, ali i da li je bilo nekih zahtjeva koje nije mogao ispuniti.

– Organizacija je uvijek najvažnija u svakom poslu tako i u mome. Ne pamtim da smo se nešto dogovorili, a da se nije ispoštovalo na snimanju. Ja nemam problema da dosnimavam scene. Volim raditi svoj posao. I uspjeh mi je da mogu reći da sam sve dao što je u mojoj moći da spot bude dobar i da na kraju svi budemo zadovoljni rezultatom – zaključuje Haris Dubica.

Snimanje „bez tona“ 

Na snimanjima se uvijek događaju i neke smiješne situaciju,a on se prisjetio posljednje.

– Nedavno sam prvi put snimao spot, a da nisam ni riječ rekao na snimanju. Šalu na stranu, „pukao“ mi je glas i ljekar mi je strogo zabranio da pričam. Tako da sam se baš razmahao rukama taj dan. Sreća je da jako brzo tipkam po tastaturi. Završio sam školu da radim u biroima pa mi je to dobro došlo taj dan.

KOMENTARI