Haris Islamčević:Suvremeni Barun(i) Münchhausen(i) i njegove/njihove žitije

Haris Islamčević:Suvremeni Barun(i) Münchhausen(i) i njegove/njihove žitije

Jedna od najupečatljivijih razlika između mačke i laži jeste da mačka ima samo devet života.(Mark Twain)

Ljubitelji književnosti, vjerujem, da su bili u prilici se susresti s imenom Rudolf Erich Raspea, poznatim njemačkim piscem iz XVIII st.  Djelo po kome je poznat širem čitateljskom puku je zacijelo Pripovijest o čudesnim putovanjima i kampanjama Baruna Münchhausena, koje je poznato i pod naslovom Barun Münchhausenova pripovijest o njegovim čudesnim putovanjima i kampanjama u Rusiji. Ovo djelo je nastalo 1785. godine, i čiji glavni lik ima svoj povijesni oslonac u Barunu Hieronymusu Karlu Friedrichu Freiherr von Münchhausenu. Koga više zanima o biografiji navedenog Baruna, neka malo progugla. Ono što je važno za ovo izdanje kolumne jeste psihologija lika baruna Münchhausen-a iz navedenog književnog djela, a ona ukazuje da se radilo o velikom lažovu čija najveća referenca i najznačajnija biografska crtica je bila da izuzetno uspješno  preuveličavao događaje. Naravno, lažno…

Mnogo povoda je posrijedi, zašto (iznova) se aktualizira pitanje istine i laži, jer su one vječno inspirirajuća misaona ideja o kojoj se može i treba pričati. Protekli dani iza nas su, još jedanput, potvrdili onu religijsku misao o roku trajanja svake laži.

Ovdje su se i najhrabriji ukakili…

Nakon četvrt stoljeća, haaški Sud zatvara svoje kapije, i odlazi u povijest. Protekle dvije srijede su, za njega, ali i nas u BiH i regionu, bile najznačajnije, i najvažnije. Prva srijeda je povijesna po tome, što je izrečena prvostupanjska presuda, sada već presuđenom ratnom zločincu i genocidašu, „generalu“ Ratku Mladiću. Jedne prilike dok sam bio učenik u medresi, na vratima jednog od toaleta uočio sam izuzetno pronicljivu mudroliju: Ovdje su se i najhrabriji ukakili… Svakako da je tako. Ali,  prije dvije srijede, očito da je haaška sudnica, kao mjesto suočenja sa istinom, postala najpoznatija svjetska hala, u kojoj su se i neki najhrabriji „junaci“ uneredili… Tako će, starić, sada presuđeni ratni zločinac, uslijed problema sa probavnim traktom, tražiti pauzu, koju su mnogi vidjeli kao „vrijeme za promjenu uneređenog pempasa“.

Za upotpunjenje haaške dramaturgije, u finalnom krugu, se pobrinuo još jedan presuđeni ratni zločinac, Slobodan Praljak. Za razliku od „hrabrog“ Mladića, ovaj potonji je uspio skupiti „nečega“ (diskutabilno je čega!), i popiti jednu za puta… vječnoga. Oprečna su mišljenja, naravno, koji su motivi Praljka naveli na ovaj, a po meni, izuzetno kukavički čin, s kojim je pokazao javnosti da nije (bio) u kapacitetu se suočiti sa istinom, i svojim zločinima, kao i  udjelom u udruženom zločinačkom pothvatu. Istina je gorka, za lažove i uzurpatore, naročito… Ali s njom se valja suočiti…

Sindrom münchhausenstva

Sindrom münchhausenstva nije rezerviran isključivo za ratne zločince, krupne ribe, nego i za one sitnije. Mi smo u prilici, da kroz razne aspekte društva, svjedočimo neiskrenom odnosu prema svom okruženju. Više nego očigledno je da su  laž  i krivo prikazivanje stvarnosti postali izuzetno efektno sredstvo u društvenim relacijama, i snažna „moneta“ za kupovinu moći i očuvanje „osvojenih“ – okupiranih pozicija.

Ali, neće ljudi da shvate moć istine. Ili ne žele. Istina je najjače oružje, putem kog se oslobađaju prostori kontaminirani lažima. Bilblijski pravorijek je izričit: Istina će vas osloboditi. Naravno, ona prava – jedina, a ne rašomonska. Sve mi se čini, da svakim danom, svjedočimo mnoštvu istina, poput događaja u kultnom filmu „Rashomon“, slavnog japanskog reditelja A. Kurosave.

I zato će münchhausenovići, u susretu s istinom i pravdom,  skončati poput haaškog ‘ junaka’ ili ‘dečeca’: ‘il ukakiti, ‘il će potegnuti za čašicom…viška! I na taj način obezbjediti svoju vječnu žitiju… Dobro, na koncu, ‘izdobri’, kao što zlo – ‘izloni’.

Istina je istina. Ona (već) dolazi, i ona će nas osloboditi… ako Bog da!

Kao što je laž – laž, bez obzira od koga je artikulirana: istrošenih političara, kvaziintelektualaca ili (posrnulih) moralno-društvenih „vertikala“.

Smrt (svakom) UZP-u, – sloboda Istini, jer za nju smo više nego spremni!

Haris Islamčević- www.harisislamcevic.ba

KOMENTARI