Iman Omić – državni šampion u mektebskom takmičenju

0

U prostorijama Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu 14. maja održano je 20. jubilarno finalno mektepsko takmičenje u organizaciji Uprave za vjerske poslove Rijaseta – Odjela za mektepsku nastavu i mlade. Partneri u organizaciji bili su Fakultet islamskih nauka u Sarajevu, Gazi Husrev-begova medresa, Gazi Husrev-begov vakuf i Fond “Bošnjaci“.

“Učešće su uzeli predstavnici osam muftijstava, s ukupno 32 takmičara. Ovogodišnje takmičenje se razlikuje od prošlih što je pored postojeće tri kategorije kiraet mlađi uzrast, kiraet stariji uzrast i test općeg znanja za stariji uzrast uvedena i kategorija testaopćeg znanja za mlađi uzrast“, kazao je šef Odjela za mektepsku nastavu dr. Enes Svraka, koji je zahvalio svim organizatorima finalnog takmičenja u proteklih dvadeset godina,  poručivši da je 20 godina kratak period za historiju, ali velik za Islamsku zajednicu. Zijad Suljić iz Uprave za vjerske poslove je pred takmičenje poručio takmičarima da su svi pobjednici jer, “samim tim što ste izabrani, vas 32, od 90.000 učenika u našim mektebima govori da ste najbolji“.

Diplome, priznanja i nagrade  najboljim uručene su u Begovoj džamiji, gdje je upriličen “Mevludski program učenika mektepske nastave“, gdje su učešće uzeli  učenici mekteba iz Sarajeva, Ključa i Sanskog Mosta.

Lijepe vijesti su stigle za naš Sanski Most. Naime, kako smo već pisali, naša Iman Omić iz džemata  je, nakon osvojenih prvih mjesta na dva prethodna nivoa (Medžlis i Muftijstvo) predstavljala naše muftijstvo u kategoriji mlađi uzrast – opće islamsko znanje, te osvojila prvo mjesto na nivou Rijaseta IZ U BiH.

Ovim rezultatom je Iman Omić  i svome muallimu Senad ef., kao i džematu Došci – G. Kamengrad donijela historijsku čast i privilegiju da ostanu zapisani kao prvi pobjednici u novoosnovanoj takmičarskoj kategoriji – Opće poznavanje vjere – mlađi uzrast.

Ovaj rezultat je hvale  vrijedan, jer njeno prvo mjesto će biti u povijesti našega Medžlisa uklesano zlatnim slovima – kao prvo od postratne uspostave Medžlisa islamske zajednice Sanski Most.

Svoje muallimsko, ali i roditeljsko zadovoljstvo ne skriva niti njen muallim i babo, profesor Senad ef. Omić, koji je za naš portal izjavio:

„Sretan sam i dragom Bogu zahvalan na ostvarenom rezultatu. Svakako, rezultat ne dolazi sam po sebi, on je produkt dugotrajnog rada u ime dragog Boga, koji se, kako On ističe u Kur'anu, u konačnosti uvijek manifestira u formi uspjeha koji je vidljiv Bogu, Poslaniku, ali istinskim vjernicima. Pored zadovoljstva osjećam i ponos i dragom Bogu se zahvaljujem što je moju hanumu i mene počastio sa hajirli potomstvom, koje će svoj život, ako Bog da, koncipirati na temeljima naše lijepe Vjere.“

Koristimo priliku da čestitamo našoj Iman, i poželimo joj još mnogo uspjeha u daljnjem školovanju.

Preporod.com/H. islamčevićShare.

Leave A Reply