Obnavljaju vodenicu na rijeci obavijenoj legendom

Obnavljaju vodenicu na rijeci obavijenoj legendom

Mještani naselja Zdena, nadomak Sanskog Mosta, odlučili su da obnove staru vodenicu, koja se nalazi neposredno na izvoru istoimene rijeke, i ovih dana su organizovali akciju kojom žele da urede čitav ovaj lokalitet.

Prema riječima Smaila Cerića, predsjednika ove mjesne zajednice, vodenica je godinama zapuštena i oronula te mještani žele da joj vrate nekadašnji sjaj i ponovo je stave u funkciju.

“Nekada se na ovom mjestu nalazio veliki broj vodenica, a vremenom je preostala samo jedna, koja je u ovom obliku izgrađena pedesetih godina prošlog vijeka. Trenutno vršimo rekonstrukciju krova, a potom planiramo da je obložimo drvetom i da joj vratimo vodenički točak”, istakao je Cerić.

Prema njegovim riječima, finansijsku pomoć mještanima pružile su lokalne vlasti, a nakon obnove vodenice uslijediće uređenje cijelog ovog područja, koje je decenijama omiljeno izletište Sanjana.

Rijeka Zdena je lijeva pritoka Sane i na njoj je u prošlosti postojao veliki broj vodenica, ali je danas ostala samo jedna, koja već decenijama nije u funkciji.

Za ovu rijeku se vežu stara narodna predanja i legende, a posebno je zanimljiva ona po kojoj je nastalo njeno vrelo. Prema toj legendi, nekada davno u prošlosti postojale su dvije sestre blizanke po imenu Zdena i Bliha i imale su dva brata. Usljed kuge, koja je pogodila ove prostore, izumre cjelokupno stanovništvo, a ostanu živi samo dva brata i dvije sestre. Kako bi produžili ljudsku lozu, braća stanu nagovarati sestre da se ožene njima. One nisu željele pristati na to, te u velikom očajanju, kako ne bi bile osramoćene, odluče da pobjegnu od braće i oduzmu sebi živote. Na mjestima gdje su to učinile, kaže legenda, izbila su dva vrela i nastale dvije rijeke, Zdena i Bliha, koje spadaju među značajnije pritoke Sane.

KOMENTARI