Od logora u Prijedoru do parlamenta u Danskoj: Meho Selman bori se za drugi mandat

Od logora u Prijedoru do parlamenta u Danskoj: Meho Selman bori se za drugi mandat

Ovaj Bosanac je poznat kao prvi stranac koji je ušao u regionalni parlament Južne Danske, a nakon izbora koji se održavaju danas bit će poznato da li će Selman još jednom zadobiti povjerenje glasača i osvojiti novi četverogodišnji mandat.

– Bez obzira kakav bude izborni rezultat zauvijek ću se osjećati počašćenim da sam u protekle četiri godine dobio povjerenje da reprezentatujem partiju koja je udarila temelje tzv. ”danskom modelu blagostanja” – modelu blagostanja kojeg mnogi izvan Kraljevine Danske pominju sa velikim uvažavanjem. Činjenica da sam kao bivši zatočenik zloglasnih koncentracionih logora ipak stigao i do toga da se moje ime (još jednom) nalazi na glasačkom listiću ispred najveće danske partije dokazuje da nikada ne treba odustajati. Da zajedništvo uvijek daje snagu svakom članu zajednice da pronađe sebe u zajednici – zahvaljući upravo zajedništvu. Upravo ovakvu vrstu zajedništva, gdje se niko ne prepušta samom sebi – upravo za takvu vrstu zajedništva ja lično se želim i dalje boriti u svome regionalnom političkom angažmanu – ukoliko naravno isto tako misle i glasači – rekao je Selman.

Inače, Selman je na izborima prije četiri godine bio jedini bh. kandidat za regionalni parlament, dok su dva Bosanca izabrana u lokalne gradske skupštine. Na ovogodišnjim izborima je broj bh. kandidata trostruko viši, što govori o povećanom interesu bh. dijaspore za političko angažiranje.

Meho Selman je rođen 1971. godine u Prijedoru. U Sarajevu je studirao na Veterinarskom fakultetu, da bi se početkom rata vratio u svoj rodni grad, gdje je ubrzo uhapšen i zajedno sa ocem i bratom odveden u logor Omarsku, a kasnije i u Trnopolje. Zahvaljujući Crvenom krstu 1993. godine uspijevaju napustiti logor, a sudbina ih dovodi do izbjegličkog kampa u Danskoj.

Selman je danas vrlo aktivan član bh. zajednice u danskom gradu Odense, a obavlja funkciju porotnika na Prvostepenom gradskom sudu, te je također sindikalni povjerilac bibliotekarskih radnika.

KOMENTARI