Pomoć za Hairiće stiže sa svih strana

0

Humanitarna akcija za pomoć teško oboljelom demobilisanom borcu Armije RBiH, Nerminu Hairiću i njegovoj porodici, u samo 24 sata izazvala je ogromno interesovanje javnosti te je već prikupljena značajna pomoć.

Ova akcija je već dobila naziv „Mi to možemo“ i odvijaće se u narednom periodu organizacijom niza događaja. Brojni pojedinci i ustanove iz Bosne i Hercegovine i širom svijeta su pomogli ili se interesuju kako da pomognu Hairićima što još jednom svjedoči o humanosti i solidarnosti koja krasi naše ljude.

Prema riječima Hamdije Šaranovića, koji je jedan od organizatora akcije, uplaćen je značajan novac na objavljeni žiro račun, a brojni građani su posjetili porodicu u kući u kojoj žive, u naselju Kruhari 78, te im odnijeli pomoć. Šaranović ističe kako u ovom trenutku nije toliko potrebna pomoć u hrani i ostalim potrepštinama, koliko u novčanim prilozima kako bi se omogućilo liječenje teško oboljelog borca. Temeljne boračke organizacije Općine Sanski Most su nosioci humanitarne akcije, a značajnu pomoć su najavile i lokalne vlasti.

Prema riječima predsjednika sanskog UVDB-a, Husrefa Zukića, nakon sastanka s načelnikom općine definisaće se u kom pravcu će se odvijati akcija stambenog zbrinjavanja porodice Hajrić. O humanitarnoj akciji „Mi to možemo“ i njenim aktivnostima, građani će biti obavještavani preko plakata i putem medija. Apeluje se da se sredstva, zbog transparentnosti, uplaćuju na objavljeni žiro račun. Podsjećamo, teška životna sudbina zadesila je porodicu demobilisanog borca Armije RBiH, Nermina Hairića (41), nakon što su liječnici prije dva mjeseca ustanovili kako je obolio od teškog oblika karcinoma na plućima.Hairić sa suprugom Nedžminom i četvoro maloljetne djece, tri sina i jednom kćerkom, živi u staroj i trošnoj kući u selu Kruhari, nadomak Sanskog Mosta.

Zbog teške bolesti prikovan je za krevet i nije više u stanju da obavlja fizičke poslove, a sve donedavno radio je u jednom privatnom preduzeću koje se bavilo sječom šume. Ova šestočlana porodica ostala je na taj način bez ikakvih izvora prihoda, te u poslednje vrijeme preživljavaju isključivo od humanitarne pomoći. Hairiću predstoji dugotrajno liječenje na Kliničkom centru u Sarajevu, što zahtjeca velika finansijska sredstva.

Nermin Hairić je maloljetan stupio u redove Armije RBiH, bio je pripadnik „Sedamnaeste krajiške viteške brigade“, te je kao mitraljezac prošao mnoga ratišta. Svi koji žele pomoći porodici Hairić sredstva mogu uplatiti na žiro račune kod „Sparkasse bank“ na ime Nermin Hairić. Za plaćanje u Bosni i Hercegovini: 1990446064473660….za plaćanje u inostranstvu: swift code: ABSBBA22 Sparkasse bank DD. BiH BA391990446064473660.Share.

Leave A Reply