Program osposobljavanja za zanimanje Proizvođač i monter ALU i PVC stolarije

0

Razvojem najnovijih tehnologija pomiču se i granice u području stolarije koja se kroz svoju historiju prvenstveno bazirala na drvetu kao materijalu za izradu stolarije. Danas se uglavnom koriste ALU i PVC tehnologije izrade koje zadovoljavaju standarde estetike, ali i osiguravaju značajne uštede energije prilikom korištenja.

Programom osposobljavanja polaznika za zanimanje Proizvođač i monter ALU i PVC stolarije, u okviru PU Centar za obrazovanje odraslih „MULTILINGUA“ Sanski Most, obuhvata se pregled iz područja upoznavanja s ALU i PVC materijalima, te uputstva za njihovo pravilno korištenje pri izradi raznih profila. Također, program daje uvid u tehnike zaštite na radu, kao i uputstva za korištenje alata potrebnih za rad. Kroz samu izvedbu praktične nastave polaznici će steći i vještine montiranja i postavljanja ALU i PVC stolarije.

Opis poslova:

Proizvođač i monter aluminijske i PVC stolarije sposoban je tačno izmjeriti otvore u koje će se ugrađivati stolarija, zna vršiti mjerenja u radionici, zna koristiti računarski program za dimenzionisanje i izradu stolarije, poznaje karakteristike pojedinih tehničkih materijala koji se koriste u izradi stolarije, zna koristiti i čitati tehničku dokumentaciju, sposoban je tačno odabrati i pravilno izrezati potrebne profile na tačnu mjeru, sposoban je pravilno ugraditi ojačanja u PVC profile, sposoban je na mašinama izvoditi sve tehnološke operacije, sposoban je tačno i pravilno spajati profile od aluminijuma, zna odabrati i ugraditi gumene zaptivke, letvice i stakla na profile, zna izraditi i sklopiti grilje, zna izraditi i sklopiti roletne, zna izraditi i ugraditi mrežice protiv komaraca, zna izraditi segmentna i rolo garažna vrata, sposoban je odabrati i ugraditi odgovarajuće okove na izrađene elemente stolarije, sposoban je ugraditi izrađenu stolariju u otvore na građevinskom objektu, komunicira sa saradnicima, naručiocima i strankama, poštujući principe poslovne kulture.

Radni uslovi

Uslovi rade uglavnom zavise od toga da li je u pitanju izrada ili montaža aluminijske bravarije i PVC stolarije, odnosno koje je godišnje doba u pitanju, kada je u pitanju montaža stolarije. Proizvođač i monter ALU i PVC stolarije veoma često radi u neugodnim položajima, uglavnom u stojećem položaju. Zbog mogućih ozljeda na radu vrlo je važno poznavati i primjenjivati mjere zaštite na radu, kako u procesu proizvodnje, kada je u neposrednom dodiru s mašinama za izradu aluminijske bravarije i PVC stolarije, tako i u procesu montaže, kada se veoma često nalazi na skelama i kada radi na određenim visinama u odnosu na nivo tla.

Poželjne osobine, osposobljavanje, napredovanje i zapošljavanje

Proizvođač i monter aluminijske i PVC stolarije treba da je dobrog zdravlja, bar prosječne tjelesne snage i prosječne tjelesne izdržljivosti. Treba imati dobar vid. Zbog naglašena rada ruku i prstiju, zahtijeva se bar prosječna ručna spretnost i spretnost prstiju, te dobra usklađenost pokreta s vidnim podacima. Od psiholoških osobina, poželjna je sabranost i preciznost u radu, te opreznost zbog primjene mjera zaštite na radu. Psihički izrazito nestabilne osobe i osobe sklone alkoholizmu i drugim zavisnostima nisu pogodne za ovo zanimanje, naročito kada se zna da su, prilikom montaže stolarije, veoma često u kontaktima s kupcima.

Uslovi za upis

– završena osnovna škola

– navršenih 18 godina

Program stručnog osposobljavanja verifikovan je od strane Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK.

Nakon završenog programa polaznik dobija Uvjerenje o osposobljavanju, koje se upisuje u radnu knjižicu.

 Share.

Leave A Reply