Suđenje za zločine u Sanskom Mostu

0
Na suđenju za zločine u Sanskom Mostu, prvi svjedok Odbrane prisjetio se 27. maja 1992. godine, kada su u naselje Muhići ušli srpski vojnici te je počela pucnjava i paljevina kuća, a njega su htjeli zaklati.
Htjeli_su_me_klati_u_dvoriAAtu_ali_me_je_komAAija_Srbin_spasio

Svjedok Senad Trožić je rekao da je prije ulaska vojnika bio sastanak sa srpskom vlašću pred zgradom policije, na kojem nije postignut dogovor, te je ubrzo uslijedilo granatiranje.

Potom u Muhiće, kako je kazao, ulaze vojnici te počinje pucanje i paljenje kuća, a upečatljiv mu je bio transporter s natpisom “Crni Đorđe” i oko njega 10 do 15 ljudi, a iza su išle neke komšije Srbi. Naveo je da u toj grupi ljudi nije vidio optuženog Predraga Prošića.

“Krenuo je napad, palili su kuće, pucali po ulici. ‘Crni Đorđe’ je sve to sigurno uradio s nekim srpskim oružanim snagama. Mene su htjeli klati u dvorištu, ali me je komšija Srbin spasio”, ispričao je svjedok, te naveo da mu je otac ubijen u kući.

Svjedok je rekao da je za zločin u kući Hilme Hegića saznao nakon dva do tri dana.

Prema optužnici, Prošić je s grupom vojnika došao ispred ove kuće, ušao unutra i iz puške ubio osam civila, među njima i trudnicu. Kuću je, smatra Tužilaštvo BiH, zapalio i otišao. On je optužen i da je, kao pripadnik Šeste sanske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), vršio progon Bošnjaka iz Sanskog Mosta.

Odgovarajući na pitanja Sudskog vijeća, Trožić je rekao da su njegove komšije u Sanskom Mostu spominjale Prošićevo učešće u zločinu, te da je to čuo prije nego će protiv njega biti pokrenut postupak.

Svjedok je naveo da su njegovi sugrađani iz ulice bili zatvoreni u sportsku dvoranu u gradu, odakle su muškarce odveli u logor “Manjača” u blizini Banje Luke.

Kao razlog napada izvedenog 27. maja 1992. svjedok je naveo pogibiju komandanta formacije “Crni Đorđe”, koja se desila dan prije, kao i vjerovanja srpske strane da je u njegovom i susjednom naselju postojao pokret otpora.

Suđenje će biti nastavljeno 28. decembra, javlja BIRN – Justice Report.Share.

Leave A Reply