Uspjeh / Obnovljena Sana nakon poplava

0

Nakon katastrofalnih, a najvećih u istoriji ovog grada, Sanski Most je u Bosni i Hercegovini otišao nadalje u sanaciji šteta od poplava. Osim današnjeg puštanja u upotrebu Osnovne škole Hasan Kikić, koja je smještena na desnoj obali, građani Sanskog Mosta su na upotrebu već dobili Gradsku biblioteku, zgradu Treće policijske uprave i prostor dječjeg vrtića Krajiška radost, koji je saniran iz Fondacije Novaka Đokovića. Uz podršku Predsjednika Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, kompletno je uređena gradska ulica 10. Oktobar koja danas izgledom predstavlja prometni ukras ovog grada…

U školu Hasan Kikić, od početka sanacije je uloženo oko 500 000 KM. Kompletno je zamijenjena krovna konstrukcija, stolarija, uređena fasada, građevinski obnovljeno kompletno prizemlje, prekrasno uređena sportska dvorana. Ova škola je uspjela osigurati i sva neophodna učila i namještaj u prizemlju. Važno je istaknuti da su u svakoj fazi sanacije, uz podršku lokalne vlasti, učešću u obnovi uzeli i vrijedni radnici kolektiva ove škole.

Najveći donator ovog projekta je UNDP koji je u ukupnom iznosu izdvojio oko 300 000 KM. Svjetska humanitarna organizacija UNHCR je osigurala kompletan namještaj, informatičku opremu i druga nastavna sredstva. Federalno ministarstvo obrazovanja osiguralo je sredstva za sanaciju Sportske dvorane. I nadležno kantonalno Ministarstvo obrazovanja, izdvojilo je za podršku obnove iznos od 5 000 KM. Općina Sanski Most je od samog početka, osim financijske potpore uspjela svojim angažmanom i posredovanjem okupiti veliki broj donatora bez čije bi podrške sanacija išla sporije. Važno je ovdje istaknuti i činjenicu velikog broja malih sponzora koji su ponudili ovoj školi podršku. Osnovna škola iz Sanice je osigurala značajan broj knjiga kao doprinos obnovi fonda oštećenih bibliotečnih naslova školske biblioteke.

Sanski Most je  posjetila i visoka delegacija Svjetske banke, koja će u preventivu zaštite od poplava i projekat produbljivanja rijeke Sane, te otklanjanje nanosa, u ovoj godini uložiti oko 2 miliona KM. Uz 500 000 koje je već osigurala Vlada Federacije, te vlastita sredstva budžeta općine, vlast Sanskog Mosta će i ove i naredne godine učiniti ogromne napore da se nikada više obim katastrofalnih poplava ne desi… Narednih dana, općinska vlast će podijeliti ukupni iznos od 200 000 KM onim građanima koji u dosadašnjoj sanaciji bili uskraćeni za značajniju podršku.

Hvala svima onima koji podržavaju i grade biser – grad na 9 rijeka, naš Sanski Most.Share.

Leave A Reply