instant fap

Zasađeno pet hiljada sadnica jasena

Zasađeno pet hiljada sadnica jasena

Sanski Most je i ove godine bio aktivni sudionik u globalnoj ekološkoj akciji „Let s do it“ koja se ove godine odvijala pod motom „Milion sadnica za jedan dan“.

Ova akcija je danas sinhronizovano provedena u više gradova na teritoriji Bosne i Hercegovine. Akcija pošumnjavanja goleti sa pet hiljada sadnica mladog drveća, i to jasena, provedena je danas na širem lokalitetu Čelića kose. U akciji je sudjelovalo oko sedamdeset volontera. Radilo se o srednjoškolcima gimnazije, mješovite i poljoprivredne srednje škole „Sanus faturum“, zatim pripadnicima policijske stanice Sanski Most, članovima planinarskih društava „ Kanjon“ i „Mulež“ i udruženja „Sana u srcu“. Inače, na lokalitetu Čelića kosa u proteklih nekoliko godina šumski fond je u značajnoj mjeri stradao uslijed čestih šumskih požara. Koordinator današnje akcije u Sanskom Mostu, Fadil Rekanović, istakao je zadovoljstvo brojem učesnika i odrađenim poslom.

Prema riječima Dragana Peke, profesora u Srednjoj poljorivrednoj školi „Sanus futurum“, ovakve akcije imaju veliki značaj kada se radi o podizanju scijesti kod učenika o potrebi očuvanja životne sredine.Kako je istaknuto, ideja za ovogodišnju akciju sadnje mladih sadnica proizašla je iz saznanja da se u BiH ne vodi dovoljno računa o šumama koje su jedno od najvećih prirodnih bogatstava zemlje. Osnovni ciljevi akcije su sadnja milion sadnica drveća i podizanje svijesti te edukacija javnosti o zaštiti životne sredine i važnosti ekosistema. “Posvetimo jedan dan najvećem bogatstvu naše države u akciji sadnje drveća. Dajmo mali doprinos našim šumama! One će to vratiti višestruko”, poruka je organizatora akcije. radiosana

KOMENTARI