instant fap
NaslovnicaSanski Most

Oprez visoke temperature!!

Oprez visoke temperature!!

Budući da su proteklih dana u našoj državi ponovo zabilježene visoke temperature, te da se većina građana javlja ljekarima zbog čestih glavobolja, bolovima u grudnom košu, otežanog disanja  i povišenog pritiska, ljekari upozoravaju na oprez.  


Kako nas je infomisao dr. Hajrudin Bošković, direktor Doma zdravlja Sanski Most,  temperature iznad trideset stepeni Celzijusa  su većinu građana sa visokim pritiskom, te povišenim šećerom u krvi primorale da se zbog  problema sa disanjem jave u Službu hitne pomoći.
„Ovih dana je ponovo povećan broj pacijenata, a zbog zdravstvenih problema ljekarsku pomoć dnevno zatraži  između 50 i 70 naših sugrađana. Također, visoke temperature zraka uz konzumaciju hladnih pića i prekomjernu konzumaciju sladoleda, glavni su uzroci sve većih pojava stomačnih tegoba kod građana u vrelim ljetnim danima. Pored stomačnih tegoba tu su još i toplotni udari “, kaže dr. Bošković. Obzirom da meteorolozi i za predstojeći vikend najavljuju  sunčano i sparno vrijeme, dr. Bošković  poziva na oprez.
„Građani se ne pripreme adekvatno za visoke temperature zraka, te se bez obzira na upozorenja da to ne rade i dalje prekomjerno izlažu suncu. S toga je jedna od prvih preporuka da se građani ne izlažu suncu, te da izbjegavaju boravke na otvorenom u periodu od 10 do 17 sati, kao i da se izbjegava težak i naporan fizički posao.  Preporučljivo je, svakako  i to da građani u organizam dnevno unesu i do dva litra vode izbjegavajući alkohol i napitke bogate kofeinom. U slučaju pojave glavobolje, mučnine, povraćanja, vrtoglavice, grčeva, hladne i vlažne kože, raširenih zjenica, ubrzanog pulsa građanima se savjetuje da odmah potraže ljekarsku pomoć“, kaže dr.Bošković.
On roditeljima savjetuje da prilikom odlaska na rijeku i bazene, svoju djecu ne izlažu pretjerano suncu, ali i da djeca ne borave dugo u vodi. Do stomačnih tegoba kod njih, dolazi i iz razloga prekomjernog unosa  vode u organizam prilikom kupanja, što izaziva bolove, povraćanje, te proliv.

KOMENTARI