instant fap
NaslovnicaSanski Most

Ambrozija prijeti i zdravima

Ambrozija prijeti i zdravima

U ambulantama domova zdravlja širom BiH proteklih dana zabilježeni su sporadični slučajevi pacijenata sa simptomima alergije na ambroziju.

Kako su nas informisali iz Doma zdravlja Sanski Most, za sada u ovoj zdravstvenoj ustanovi nema većeg priliva pacijenata koje muči alergija na ambroziju. No, prema prognozama ljekara u idućem periodu broj takvih pacijenata biće još veći i koji će skoro svakodnevno tražiti medicinsku pomoć u ambulantama.
Naime, svake godine tokom septembra se povećava broj pacijenata koji zbog simptoma alergije na ambroziju traže ljekarsku pomoć, jer je njeno najštetnije dejstvo izraženo tokom ovog mjeseca i oktobra kada ova biljka cvjeta.
Ljekari napominju, da su simptomi alergije na ambroziju isti kao i kod drugih alergija, a to su kihanje, kašljanje, curenje iz nosa, te crvenilo, svrabež, peckanje, suzenje i oticanje očiju.S obzirom da se ovih dana očekuje visoka koncentracija polena ove alergene biljke, koja izaziva reakcije i kod zdravih osoba, ljekari savjetuju da se, ukoliko su u mogućnosti, građani pridržavaju njihovih savjeta.

Da bi se ublažili simptomi ove alergije savjetuje se da se ne izlazi iz kuće kada je vjetrovito i tokom prijepodneva, jer je tada najviše polena u vazduhu. Isto tako je važno držati zatvorene prozore od stana ili automobila, kako bi se spriječio ulazak polena. Neophodno je često prati ruke, tuširati se i prati kosu svako veče, često se presvlačiti, te redovno usisavati stan i prati podove, jer će polen ove alergene biljke na taj način biti uklonjen.

Upozorava se, da ukoliko se odlučite da uzimate neki od lijekova protiv alergije na ambroziju, prvo se treba  javiti svom porodičnom ljekaru.

KOMENTARI