instant fap

18 godina od smrti generala Mehmeda Alagića

18 godina od smrti generala Mehmeda Alagića

Sutra se navršava punih 18 godina od smrti generala Mehmeda Alagića, legendarnog vojskovođe, komandanta Sedmog korpusa Armije RBiH i prvog poslijeratnog načelnika Općine Sanski Most.

Ovaj datum u Sanskom Mostu biće obilježen prigodnim sadržajima u skladu s važećim higijensko epidemiološkim mjerama. Protokolom Organizacionog odbora za sutra u 9 sati planirana je posjeta porodici generala Alagića, a nakon toga u 10.30 sati biće upriličeno polaganje cvijeća na Spomenik oslobodiocima na Trgu ljiljana.

Nakon toga, na turbetu generala Alagića u Fajtovcima u 11.30 sati, također će biti položeno cvijeće i proučena fatiha pred generalovu dušu, a u 12 sati će se u mjesnoj džamiji proučiti tevhid.

Očekuje se dolazak velikog broja ratnih saboraca generala, te visokih delegacija iz političkog, društvenog i vjerskog života, kao i poštovalaca lika i djela generala Alagića, te građana Sanskog Mosta i drugih gradova. Mehmed Alagić je rođen 1947. godine, a generalovo srce prestaje da kuca u večernjim satima 7. marta 2003. godine u Sanskom Mostu.

Dženaza mu je klanjana u rodnim Fajtovcima pred oko 20.000 ljudi koji su došli iz svih krajeva BiH. Ukopan je u mezarju fajtovačke džamije koja danas nosi njegovo ime.

General Alagić je tokom rata bio je komandant Trećeg i Sedmog korpusa ARBiH, a nakon rata obavljao je dužnost načelnika Općine Sanski Most. Armiji RBiH priključio se kao potpukovnik bivše JNA, a ostaće upamćen po akcijima oslobađanja Vlašića, Kupresa, Donjeg Vakufa i svog rodnog Sanskog Mosta.

KOMENTARI