instant fap

20. godišnjica logora “Keraterm”

U krugu nekadašnje fabrike “Keraterm”, u kojoj je u ratu bio logor, jučer je obilježena 20. godišnjica stradanja Bošnjaka i drugog nesrpskog stanovnišva prijedorske regije.
Prije 20 godina iz logora “Keraterm” u Prijedoru je izvedeno 200 do 250 ljudi, od kojih je većina ubijena samo u noći na 25. juli.

I ove godine porodice stradalih, koji su prošli kroz ovaj logor, položili su na spomen-ploču ispred “Keraterma” cijeće i ponovo prozvali neke od odgovornih za zločine i držanje nesrba u logoru, a koji nisu odgovarali za zločine.

Prema podacima Udruženja Prijedorčanki “Izvor” kroz “Keraterm” je prošlo oko 3.000 osoba, a oko 300 je ubijeno, a za tijelima većeg broja stradalih još se traga.

Do danas je pred pravosudnim institucijama pravosnažno osuđeno pet osoba, odgovornih za zločine počinjene u ovom logoru.

Prema relevantnim podacima, od kraja maja do kraja augusta 1992. godine u Prijedoru su ubijena 102 djeteta i 256 žena, odnosno 3.173 civila, te registrirano oko 31.000 zatočenika u logorima i oko 53.000 žrtava progona i deportacija.

Dosad je 28 pravomoćno osuđenih za ratne zločine počinjene u sklopu udruženog zločinačkog poduhvata, kako je to okarakterizirano u dokumentima Haškog tribunala.

KOMENTARI