instant fap

20 godišnjica stradanja logoraša

U organizaciji udruženja logoraša općine Sanski Most, danas je obilježena dvadeseta godišnjica stradanja logoraša u logoru koji se nalazio u Lušci Palanci.

Obilježavanje u Lušci Palanci održano je na mjestu gdje je prije tri godine postavljena spomen ploča u znak sjećanja na šestoricu logoraša koji su ubijeni u logoru koji je u ljeto 1992. godine bio uspostavljen u nekadašnjoj kući Sime Miljuša. Muzej posvećen ovom komunističkom revolucionaru  u toku 1992. godine pretvoren je u logor kroz koji je prošlo nekoliko desetina mještana bošnjačkih sela Skucani Vakuf, Gorice, Modra, Okreč i drugih.

Prisutni su se ovom prilikom podsjetili na ove događaje, a o njima su govorili i neposredni svjedoci i stradalnici u pomenutom logoru. Fehim Mušić iz sela Modra, bio je zatočenik u ovom logoru, te je evocirao uspomene na taj period. U ovom logoru, tokom ljeta 1992. godine, ubijena su petorica mještana Bošnjaka iz pomenutih sela. Delegacije su danas obišle i spomen obilježja u selima Skucani Vakuf i Modra te se prisjetili stradanja mještana ovog dijela općine Sanski Most. U subotu 7. jula na lokalitetu ušća rijeke Dabar, obilježiće se dvadeseta godišnjica stradanja devetnaest logoraša iz Sanskog Mosta.

Na ovom mjestu biće evocirane uspomene na jedan od najstrašnijih zločina počinjenih na ovim prostorima u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu. Prilikom transporta, u prenatrpanoj kamionskoj prikolici, ugušeno je devetnaest nevinih ljudi.  Njihova tijela su potom, u nastojanju da se prikrije zločin, pokopana u masovnu grobnicu u blizini ušća rijeke Dabar u Sanu. Tijela iz grobnice su ekshumirana prije nekoliko godina, a na mjestu gdje je pronađena podignuto je spomen obilježje. Iz udruženja logoraša su pozvali porodice žrtava i građane na obilježavanje dvadesete godišnjice ovih strašnih zločina. Također, u organizaciji udruženja logoraša općine Sanski Most 14. jula biće organizirana posjeta nekadašnjem koncentracionom logoru Manjača.

KOMENTARI