instant fap
NaslovnicaVijestiGlobus

Do 2040. godine islam će biti druga najveća religija u SAD-u

Do 2040. godine islam će biti druga najveća religija u SAD-u

Pew Centar koji je radio istraživanje i 2007. te 2011. godine predviđao je da će muslimanska populacija u SAD-u ubrzano rasti te da će od previđenih 3,45 miliona u 2017. do 2050. godine taj broj biti više nego udvostručen te da će narasti do 8,1 miliona.

Tako bi muslimanska zajednica u SAD-u u narednim decenijama trebala prema svim prognozama i istraživanjima po brojnosti prestići jevrejsku (judaizam), koja je trenutno druga najveća religijska grupa u SAD-u.

Kako piše CNN najveći razlog za takav rast muslimanske populacije u SAD-u je imigracija. Tako je 2016. godina bila rekordna kada je u pitanju broj muslimanskih doseljenika u SAD. Prema istraživanju Pew centra tri četvrtine trenutnih muslimana u SAD-u su ili imigranti ili djeca imigranata.

Još jedna važna stavka u ovom istraživanju koja je naglašen aje da je muslimanska zajednica u SAD-u najmlađa od svih drugih, što je prednost i u budućnosti da će se još više širiti.

Ipak, bez obzira na predviđeni rast muslimanske populacije u SAD-u u narednim godinama, oni će još uvijek predstavljati jednu manju skupinu u ukupnom stanovništvu SAD-a.

Poređenja radi 2020. godine u SAD-u će živjeti, na osnovu predviđanja 252 miliona i 970 hiljada kršćana, dok će kršćanska populacija 2050. godine brojati 261 milion i 960 hiljada. Ipak u ukupnom stanovništvu SAD-a muslimani će 2050. biti 2,1 posto cjelokupne populacije.

KOMENTARI