instant fap
NaslovnicaSanski Most

Pomozimo maloj Merjem…

Pomozimo maloj Merjem…

Džinović-Ajanović Merjema iz Zenice je rođena 25.04.2005 god. na KCU Sarajevo. Radi prijevremenog rođenja (kraj sedmog i početak osmog mjeseca trudnoće) Merjema je imala nerazvijena pluća i ostale organe pa je nekoliko sedmica provela u inkubatoru uz oksigenu terapiju. Zbog dugog perioda boravka u inkubatoru došlo je do pojave vazdušnih mjehura  na mozgu i do oštećenja istog. To se odrazilo na njene psiho-motoričke funkcije, ona je nepokretna i ima iskrivljene kukove sa dijagnozom cerebralna paraliza.

Imala je nekoliko teških operacija radi sanacije tih problema na klinici Koševo i u inostranstvu, ali i dalje je u iskrivljenom položaju i ima jednu nogu kraću za 2 cm.

Pošto nikada nije mogla stati na svoje noge preporučena je specijalna proteza (ortoza) kako mišići ne bi skroz zakazali i odumrli. Moralo se nadomjestiti i tih 2 cm razlike dužine nogu.

Stoga su ljekari preporučili nošenje ortoze koja obuhvata njene noge i kukove, te sve do vrata. Bez te proteze Merjemi ljekari ne daju šansu da stane na svoje noge.

 

Ortoze su porijeklom iz Njemačke i predstavlja ih firma ORTOSAR d.o.o. iz Sarajeva. Pošto Merjemina ortoza mora obuhvatiti gotovo cijelo tijelo vrlo je skupa. Merjem je dobila već jednu ortozu nakon akcije za pomoć koja je provedena 2010 god. Ta ortoza joj je nakon određenog vremena postala mala, pa je ista proširivana. Takva joj može poslužiti još do kraja ove godine a onda će joj biti premala i više se ne može proširivati. Već je dobila novi nalaz na kome je preporuka da se nabavi nova ortoza.

Predračun za novu ortozu (protezu) je 12.000,00 KM što je oko 6,200 €.

U dodatku su slike Merjem u prvoj ortozi a onda i slika proširene ortoze te njena aktuelna slika u ležećem položaju. Tu je i nalaz sa KCU Sarajevo iz avgusta 2011 kada je korigovana prva ortoza te aktuelni nalaz od fizijatra sa Kantonalne Bolnice Zenica iz oktobra 2012 u kome se predlaže izrada nove ortoze.

Merjema i njena majka žive kod djeda i nane, pošto je otac ostavio nju i njenu majku ubrzo nakon Merjeminog rođenja a majka je nezaposlena.

Otac koji ih je napustio ništa im ne daje jer je i sam već godinama nezaposlen. Njen djed i nana kao penzioneri nisu u stanju da osiguraju sredstva za Merjemin daljnji tretman.

Stoga pozivamo one koji su u stanju da materijalno pomognu Merjemi da to učine kako bi uz Allahovu pomoć njeno stanje bilo lakše.

Sve ostale informacije se mogu dobiti na broj telefona 0038770254003.

Uplate možete izvršiti na sljedeći žiro-račun, uz naznaku “za liječenje djevojčice Merjem”:

Za uplate iz inostranstva:

Beneficiary bank: RAIFFEISEN BANK DD BOSNA I HERCEGOVINA

SWIFT CODE: RZBABA2S

Address: Zmaja od Bosne bb Sarajevo BiH

Details of Beneficiary:

IBAN CODE: BA391611350000523695

Full beneficiary name: Dirhem Udruženje Sanski Most

Za uplate iz BiH:

Dirhem Udruženje Sanski Most

Žiro-račun: 1610350042900038

79260, Sanski Most

 

(Dirhem.org)

Podijelite ovaj sadržaj…

KOMENTARI