instant fap

211 saobaćajnih nezgoda u prošloj godini

211 saobaćajnih nezgoda u prošloj godini

Iako je na području sanske općine u 2012. godini došlo do blagog smanjenja saobraćajnih nezgoda u odnosu na predhodnu godinu, podaci su i dalje zabrinjavajujući.

Kako su nas informisali iz Policijske stanice Sanski Most, u prošloj godini evidentirano je 211 saobraćajnih nezgoda i za sedam je manje  u odnosu na 2011. godinu . Posljedice saobraćajnih nezgoda u 2012. godini su 65 povrijeđenih lica, od čega 45 lica sa lakšim tjelesnim povredama, 16 sa težim povredama, te 4 smrtno stradala lica.

U odnosu na 2011. godinu došlo je do smanjenja od 17 povrijeđenih lica, dok je broj smtrno stradalih lica veći za tri. Inače, stručnjaci iz oblasti saobraćaja upozoravaju da su brza vožnja neprilagođena lošim cestama, alkohol i narkotici  najčešći  uzroci saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom. Također, tehnički neispravna i stara vozila na cestama u BiH još jedna su prijetnja po učesnike u saobraćaju, a najviše saobraćajnih nesreća prouzrokuju vozači od 21 do 25 godina.  Stručnjaci  naglašavaju kako su zakonski okviri na nivou entiteta i kantona dobri. Posljednje izmjene zakona ograničile su brzinu kretanja, ali i pooštrile novčane kazne za prekršioce zakona. Prevencija i edukacija učesnika u saobraćaju, smatraju stručnjaci, jedino će dugoročno polučiti dobre rezultate.
Pomenimo, posljednja dva mjeseca protekle godine na prostoru Federacije BiH je sprovedena kampanje pod nazivom „Pazi kakav trag ostavljaš“,  u koju su aktivno bili uključeni i  pripadnici Policijske stanice Sanski Most . Cilj je bio ukazati na najčešće uzroke saobraćajnih nesreća, jer brza vožnja, vožnja pod utjecajem alkohola ili droga, te posebno izražena upotreba mobilnih telefona tokom vožnje i dalje uzimaju veliki broj života.

Uniformisani policajci su u tom periodu vršili podjelu namjenskog materijala ciljanim grupama građana, odnosno populaciji mlađe starosne dobi i vozačkog iskustva od 18 do 24 godine. Također, kroz različite vrste kontrole učesnika u saobraćaju, i svih drugih neposrednih kontakata, pripadnici Policije su vozačima dijeliti propagandni materijal, a  sve aktivnosti  su sprovođene  sa ciljem da se utječe na svijest vozača o opasnostima koje nosi neodgovorno ponašanje u saobraćaju.

KOMENTARI