instant fap

22. godina od tragične pogibije Amira Žilića

22. godina od tragične pogibije Amira Žilića

Kako su nas informisali iz Organizacije porodica šehida i poginulih boraca općine Sanski Most, u utorak 6. januara se navršava 22 godina od tragične pogibije Amira Žilića, mladića koji je posthumno odlikovan najvišim armijskim priznanjem za hrabrost – Zlatnim ljiljanom.

Prema programu obilježavanja, u 10 sati će biti upriličena posjeta porodici Amira Žilića, a nakon toga će delegacije sanske Općine, boračkih udruženja, političkih partija, kao i mještani Starog Majdana posjetiti spomen obilježje koje je izgrađeno njemu u čast na trgu koji nosi njegovo ime, u samom središtu Starog Majdana.

Biće upriličeno polaganje cvijeća, a prisutni će učenjem fatihe i minutom ćutnje još jednom odati počast ovom bosanskom sinu. Amir Žilić je imao svega 24 godine kada je 6. januara 1993. godine izgubio život na ratištu kod Visokog. U tom trenutku bio je komandant Drugog bataljona 17. krajiške brigade. Vječno počivalište ovoga bosanskog junaka je šehidsko mezarje u Travniku. 14. aprila 1994. godine, naredbom štaba Vrhovne komande Armije RBiH, Amir Žilić je posthumno odlikovan najvećim armijskim priznanjem – “Zlatnim grbom sa mačevima”.

Iz boračkih organizacija sanske općine poručuju da je na budućim generacijama da lik i djelo Amira Žilića nikada ne zaborave.

KOMENTARI