instant fap

25 godina konzole koja je promijenila svijet videoigara

25 godina konzole koja je promijenila svijet videoigara

NEKIMA će to danas zazvučati pomalo smiješno, ali prije nego je Sony odlučio izbaciti prvi PlayStation koji se na tržištu pojavio prije tačno 25 godina, mnogi su bili prilično skeptični što se uspjeha nove konzole tiče.

Najuspješnija konzola svih vremena uskoro će dobiti svoje peto izdanje i nitko više ne sumnja u uspjeh, ali mnogi olako zaboravljaju koliko je prepreka Sony morao preskočiti kako bi pridobio simpatije vječno skeptičnih medija i još važnije – milijuna kupaca.

Sve je počelo s Nintendom

Ideja za PlayStation pojavila se čak i prije nego su tržištem vladale 16-bitne konzole. Točnije, 1988. Budući da su oduvijek željeli biti nekoliko koraka ispred konkurencije, iskusni čelnici Nintenda aktivno su radili na tome da pronađu proizvođače koji bi stvorili dodatnu jedinicu za pohranu koju će prodavati uz svoju Super NES konzolu koja se na tržištu trebala pojaviti za manje od godinu dana.

Sony je u to vrijeme surađivao s nizozemskim gigantom Philipsom, radeći na novom formatu nazvanom CD-ROM/XA, novom tipu kompaktnog diska koji je omogućavao simultani pristup zvučnim, video i računalnim podacima. Pošto su već surađivali sa Sonyjem na procesoru za zvuk, Nintendo je odlučio angažirati kompaniju kako bi zajedno proizveli CD jedinicu za njihovu 16-bitnu konzolu.

Sony isprva nije imao ozbiljnu namjeru ući na tržište s vlastitom konzolom, ali željeli su biti dio pobjedničkog tima jer industrija videoigara rapidno se širila, a Nintendo je već iza sebe imao uspješne konzole kao što su NES i Game Boy.

Izdaja koja je stvorila PlayStation

Prvotna ideja bila je proizvesti CD-ROM jedinicu za SNES, a kasnije bi Sony izbacio uređaj koji bi koristio kertridža za SNES i igre s CD-ova. Radilo se o odličnoj poslovnoj ideji jer Sony bi na mala vrata ušao na rastuće tržište i imao pristup vojsci Nintendovih igrača. U isto vrijeme, ovaj bi im poslovni potez omogući da s vremenom postanu jedan od većih igrača u industriji, a sve je to bio plan Kena Kutaragija, Sonyjevog inženjera koji je radio na već spomenutom procesoru zvuka za SNES.

Ako smatrate da je PlayStation igračka, onda se slažem, riječ je o skupoj igrački. No on je, zapravo, puno više. Oni koji to shvate kupit će ga – rekao je otac PlayStationa Ken Kutaragi uoči lansiranja Playstationa 3. decembra 1994. godine.

Kada je izašao PlayStation o njemu su sanjali mališani, ali kada su uvidjeli kakvu zabavu pruža, o ovoj igrački počeli su sanjati i odrasli.

Četiri generacije PlayStationa prodale su se u više od 450 miliona primjeraka i odgojile generacije igrača, koji su na njima provodili noći vozeći utrke na Gran Turismu, boreći se u Tekkenu ili igrajući planetarno popularnu nogometnu simulaciju Pro Evolution Soccer.

Svako ko ju je barem jednom zaigrao zna koji je osjećaj primiti ili zabiti go u sudskoj nadoknadi i ima barem jednog prijatelja koji je u životu iz istog razloga razbio barem jedan joystick.

S pojavom tada revolucionarnog Playstationa 3 i novog, bežičnog joysticka taj način iskaljivanja frustracija dobio je novu dimenziju. Letjeli su kroz prozor, u zidove ili ravno u smeće.

Bilo je i onih koji su se toliko navukli na “plejku” da su čak i promijenili ime u Playstation, poput Britanca iz Oxforda, piše 24sata.hr.

No osim osnovne namjene, Playstation se koristio čak i u vojne svrhe. Američka vojska je povezala 1.760 Playstationa 3 u jedan super računar zbog jakog hardvera i vrlo prihvatljive cijene. Da su računar pravili od običnih kompjuterskih dijelova, koštalo bi 20-ak puta više.

Prošle godine Sony je predstavio i umanjenu verziju legendarne konzole iz 1994. godine koja je prilagođena modernim televizorima, a sljedeće godine trebali bi zaigrati i prve igre na PlayStationu 5.

KOMENTARI