25. godišnjica zločina u Sasini

HomeSanski MostLokalne teme

25. godišnjica zločina u Sasini

Sjećanje na zločin u Sasini

Na lokalitetu gdje se nalazila masovna grobnica u selu Sasina, nekoliko kilometara od Sanskog Mosta, danas je obilježena 25. godišnjica zločina nad 65 Bošnjaka i Hrvata iz Sanskog Mosta.

Ove godine, zbog epidemije virusa korona bio je nešto manji broj posjetilaca, a organizatori su pozvali na poštivanje propisanih epidemioloških mjera. Članovi porodica ubijenih žrtava, brojni građani kao i delegacije iz društveno političkog života općine, evocirali su uspomene na jedan od najstrašnijih zločina koji su počinjeni na području općine Sanski Most tokom agresije na našu zemlju.

Zbog aktuelne zdravstvene situacije ove godine izostao je tradicionalni „Marš mira“. Centralni skup održan je se u Sasini, gdje se članovi porodica ubijenih žrtava, brojni građani kao i brojne delegacije iz društveno političkog života općine prisjetili jednog od najstrašnijih zločina koji su počinjeni na ovim prostorima tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Organizator obilježavanja 25. godišnjice zločina u Sasini je Mjesna zajednica Šehovci uz pomoć Općine Sanski Most s ciljem da se ovakvi događaji ne zaborave, da se nikad ne ponove, te da se počinioci zločina kazne.. Tog 21.septembra 1995. godine na gublište u blizini katoličke crkve u selu Sasina dovedeno 65 nedužnih civila, muškaraca Bošnjaka i Hrvata, a među njima i jedna žena. Dovedeni su iz logora Šehovci i kotlovnice Hotela „Sanus“, gdje su bili zatočeni, a mnogi su bukvalno odvučeni od svojih kuća i porodica. Brutalno su likvidirani u noćnim satima ispred farova autobusa kojim su dovezeni na stratište.

Zločin su preživjela dva svjedoka koji su svjedočili o ovome zločinu, ali zbog kojeg još uvijek niko od neposrednih izvršilaca nije odgovarao. Strijeljanje nedužnih civila, prema dostupnim dokumentima i informacijama, počinila je zloglasna jedinica Arkanovaca, koji su tih septembarskih dana boravili na području Sanskog Mosta, a u tom periodu su počinjeni i brojni drugi zločini nad nedužnim građanima Sanskog Mosta.

Tijela žrtava su pronađena u masovnoj grobnici odmah nakon oslobođenja Sanskog Mosta, a ukopana su na šehidskom mezarju u Poljaku. Nakon centralnog skupa upriličena je i posjeta ovom šehidskom mezarju gdje je proučena fatiha za sve ubijene žrtve.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0