instant fap

5 najvećih laži o debljanju

Popiti čašu vode na prazan stomak, ne jesti ugljene hidrate, jesti meso nedjelju dana, izbjegavati banane i krompire, sve su to načela pojedinih dijeta koje se izmjenjuju svake sezone baš kao i modni trendovi. Otkrijte laži o debljanju koje dokazuju zašto dijete ne treba pratiti slijepo kao ni modu.
 

Banane debljaju
Uvriježeno je mišljenje da banane debljaju zbog veće količine kalorija i ugljenih hidrata, što nije tačno.

Banane sadrže tri prirodna šećera: saharozu, glukozu i fruktozu koji zajedno s vlaknima trenutno podižu energiju zbog čega su omiljeno voće sportiste.

Da se ovog voća ne treba odreći potvrđuju i podatak kako dvije banane daju dovoljno energije za 90-minutni trening, a jedna banana sadrži tek 60 kalorija, manje od jednog nemasnog jogurta.

Večeru treba izbjegavati
Većina dijeta savjetuje kako ne bi trebali jesti nakon četiri sata poslijepodne što nije efikasno u gubitku kilograma ako ste do tada pretjerali s unošenjem hrane i kalorija.

Sve se svodi na količinu kalorija koju ste tokom dana unijeli u organizam i koja bi trebala biti razmjerna s potrošnjom. Ukoliko ste do večere konzumirali izuzetno malo hrane slobodno priuštite si bogatiji obrok pritom pazeći da on bude nutritivno hranjiv.

Krompir- neprijatelj mršavosti
Krompir predstavlja dragocijeni izvor ugljenih hidrata skroba i vode koja čini čak 75 posto sastava ove gomoljaste biljke. Osim toga krompir od 100 grama sadrži 10-15 mg vitamina C, vitamine B1, B2 i vitamin E koji je prisutan u kori.

Od minerala nalazimo u njemu 25 mg magnezijuma i sve to skupa daje nam 83 kalorije.
Stoga tvrdnje kako ovo povrće treba izbjegavati u namjeri mršavljenja nije tačno, jer nezdravi faktor je način termičke pripreme.

Pripremite kuvani krompir s nekoliko kapi maslinovog ulja dok onaj prženi valja izbaciti iz menija.

Voda otapa kilograme
Reklame koje besramno vrebaju žene koje žele biti u formi i vitke bez previše truda najčešće se odnose na konzumaciju vode u enormnim količinama. Ispijanje vode može smanjiti ‘lažne signale gladi’, s obzirom da naš mozak u većini slučajeva šalje pogrešne upute jer 80 posto vremena nismo gladni nego žedni.

No voda nikako nije efikasna u smanjenju kilaže ako je konzumiramo nakon teškog i nezdravog obroka ona oslobađa tijelo od toksina, ali ne od kilograma.

Proizvodi sa smanjenim udijelom masti najbolji su za gubljenje težine
Brojna istraživanja pokazala su kako ljudi u nastojanju da smršave konzumiraju light proizvode uvjereni kako je to zdravija verzija izvorne namirnice.

No kada je kalorijska vrijednost u pitanju kod većine tih proizvoda razlike su minimalne. Osim toga skloni smo tendenciji vjerovanja kako proizvode s manjim udjelom masti možemo jesti u neograničenim količinama, što je potpuno krivo.

Rješenje je u pak u umjerenosti i konzumiranju prirodnih proizvoda bez industrijskih obrada koje će našem organizmu dati potrebnu dozu zdravlja.

KOMENTARI