5 zanimljivih činjenica o vremenu

HomeMagazin

5 zanimljivih činjenica o vremenu

Verzija “Kuma” od sedam i pol sati premijerno na televiziji

Želite da se vrijeme konačno uspori, pa da bolje koristite svoje dane?

satbudicila

Želja vam se možda upravo ostvaruje. Naime, naučnici su dokazali da se vrijeme na Zemlji usporava i da će za 200 miliona godina dan ovdje trajati oko 25 sati.

Pročitajte još neke zanimljivosti o vremenu:

 

Najtačniji sat na svijetu

Naučnici mjere vrijeme atomskim časovnicima. Najtačniji sat trenutno se nalazi u Nacionalnom institutu za standarde i tehnologiju u Koloradu (SAD) i na osnovu vibracija atoma cezijuma mjeri vrijeme.

Čak i za 300 miliona godina, on neće gubiti ni jedan sekund.

 

Gravitaciona dilatacija vremena

Gravitacija utiče na tok vremena. Testovi Ajnštajnove teorije relativiteta pokazuju da to je posmatrač bliže izvoru gravitacije, kao što je Zemlja, vreme sporije protiče.

Sinhronizovanje atomskih časovnika na različitim nadmorskim visinama pokazuje, zapravo, različito vrijeme.

 

Zemlja prije vremena

Vrijeme, onakvo kako ga danas doživljavamo, nije uvijek postojalo.

Prema Ajnštajnovoj teoriji relativiteta, između ostalog, vrijeme počinje Velikim praskom prije oko 13,7 milijardi godina.

Pošto su vrijeme i prostor povezani, nije moguće imati vrijeme bez kretanja. Veliki prasak tako je pokrenuo materiju iz jedne sićušne tačke.

Zamislite to ovako: baš kao što ne možete otići sjevernije od Sjevernog pola, ne možete mjeriti vrijeme prije Velikog praska.

Život u prošlosti

Prema neurologu Dejvidu Iglmanu, svako od nas živi oko 80 milisekundi u prošlosti. Naime, ljudski mozak ne doživljava trenutne događaje do delića sekunde nakon što se dese.

Tako se naš um sinhronizuje sa svijetom.

Veliko usporavanje

Vrijeme na Zemlji se usporava. Zbog gravitacionog djelovanja Mjeseca, sunčev dan se produžava za oko dve milisekunde svakog veka, pošto se Zemljina rotacija usporava.

Za oko 200 miliona godina, dan će trajati 25 sati.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0