instant fap

5 znakova da ste ovisni o hrani

5 znakova da ste ovisni o hrani

VEĆINA nas ima neku hranu na koju je slaba. Teško vam je stati na vrećici čipsa s češnjakom, nema šanse da otvorite čokoladu i ne smažete je cijelu u kratkom roku? Iako se mnogi uspijevaju suzdržati, ili samo povremeno posustati pred izazovom, postoji velika razlika između povremenog uživanja u najdražoj slastici i prave ovisnosti o hrani.

U nedavnom istraživanju američkog sveučilišta Yale, istraživači su otkrili da se mozak žene ovisne o hrani, kad joj je pokaže slika tople čokolade, ponaša isto kao i mozak žene ovisne o drogama, piše na stranici dailymeal.com. Druga istraživanja su pokazala pak da kalorična, slatka hrana koju toliko volimo zaista izaziva ovisnost. Neki znanstvenici smatraju da prerađena hrana pretjerano stimulira naš živčani sustav što vodi do ovisnosti i objašnjava zašto žudimo za keksima a ne za mrkvom.

Mislite da imate problem s grickalicama ili slatkim? Američko udruženje psihologa je objavilo pet znakova upozorenja na ovisnost o hrani. Ako vam navedena ponašanja nisu strana, možda ste ovisni o hrani.

1. Često jedete dok vam ne pozli. Ovisnici o hrani često prolaze faze prejedanja pa sutradan imaju simptome odvikavanja slične mamurluku.

2. Kad nema vaše najdraže hrane, osjećate jaku žudnju i potrebu za njom, a kad je se domognete – prejedate se. Istraživači na Princetonu istrenirali su štakore na konzumaciju šećera. Kad im je poslastica uskraćena pa ponovno dana, pojeli su više nego ikad prije.

3. Neku hranu jedete čak i kad niste gladni. Ovisnici o hrani, kad počnu jesti, teško prestaju, tvrde iz američkog Udruženja ovisnika o hrani.

4. Uzrujava vas razmišljanje o jedenju. Vezanje emocija uz hranu je uobičajen znak ovisnosti o hrani, naročito ako uvidite da vam jedenje više nije užitak kakav je nekad bio.

5. Konzumirate određene namirnice unatoč fizičkim i mentalnim problemima. Unatoč psihičkom nezadovoljstvu ili značajnom debljanju zbog prejedanja, nemoguće vam je promijeniti prehrambene navike.

KOMENTARI