instant fap

500 balona sa imenima ubijenih i nestalih

Spomen ploča žrtvama logora Omarska ni ove godine neće biti postavljena, jer kompanija Arcerol Mittal, koja upravlja rudnikom u čijem krugu se nalazio logor, nije željela izdati odobrenje, prebacujući taj zadatak na Opštinu Prijedor

Na mjestu nekadašnjeg koncentracionog logora Omarska kod Prijedora obilježena je 20. godišnjica zatvaranja ovog logora smrti. Više stotina ljudi, među kojima su članovi prijedorskih žrtava, preživjeli logoraši i aktivisti za ljudska prava, okupilo se u Omarskoj kako bi se prisjetili žrtava zločina.

U spomen na žrtve zločina, preživjeli logoraši i aktivisti za ljudska prava pustili su 500 bijelih balona sa imena ubijenih i nestalih u logoru Omarska.

Kako je za agenciju Anadolija rekao član udruženja “Izvor”, Edin Ramulić, većina nestalih logoraša, ni 20 godina nakon zatvaranja logora Omarska, nije pronađena.

“Oko 600 članova porodica ubijenih i bivših logoraša, kao i sami logoraši obilježili su danas zatvaranje logora Omarska. Treba napomenuti da je logor Omarska bio mjesto torture, zbog čega je i poznat kao najstrašniji logor poslije Drugog svijetskog rata. Niko nema precizan podatak, ali je sigurno da je kroz ovaj logor prošlo oko šest hiljada ljudi”, kazao je Ramulić.

Dolazak Eda Vuliamya

U okviru obilježavanja zatvaranja logora Omarska, bivši logoraši su prošlu noć proveli u logoru Trnopolje, u kojem je bilo zatočeno više od 20 hiljada ljudi.

“Sehur smo dočekali u Trnopolju gdje smo gledali dokumentarne filmove o logorima u BiH. Danas je grupa “Stop Genocide Denial” izvela performns koji je uključio i bivše logoraše, a predstavljao je scene tortura u logorima, prvenstveno u Omarskoj. Nevladina organizacija Sedra iz Holandija, organizirala je performans sa balonima koji je simbolizirao odlazak u slobodu nekadašnjih zatočenika”, naglasio je Ramulić.

Obilježavanju godišnjice zatvaranja logora Omarska prisustvovali su predstavnici OHR-a, ambasada i međunarodnih organizacija angažiranih u BiH. Logorašima je posebno značajan dolazak britanskog novinara Eda Vuliamya koji je 1992. svijet upoznao sa postojanjem logora za Bošnjake i Hrvate u Krajini i sa torturama kroz koje su prolazili.

Najozloglašeniji logor

Logor Omarska, kao najozloglašeniji koncentracioni logor, koji su pripadnici bosanskih Srba uspostavili tokom rata u BIH, nalazio se u krugu rudnika Omarska, koji je danas u vlasništvu kompanije Arcelor Mittal. Kroz ovaj logor je od marta do augusta 1992. godine prošlo oko šest hiljada osoba.

U okviru planiranih aktivnosti obilježavanja zločina nad Bošnjacima u ovom gradu, jučer su povratnici u Prijedor mirnom šetnjom gradskim ulicama odali počast žrtvama ubijenim u ovom gradu. Inače “zabranjenu” riječ “genocid” Prijedorčani su ispisali sa 102 torbe, koliko su ih nosili u povorci, a koje predstavljaju broj djece ubijene u Prijedoru.

Također, sinoć su na programu bila dva događaja u isto vrijeme. U prijedorskom pozorištu je obilježena smrt poznatog prijedorskog ljekara Ese Sadikovića, a drugi događaj je organizovan ispred bivšeg logora Trnopolje gdje su prikazana dva dokumentarna filma u vezi sa zločinima počinjenim u Prijedoru.

KOMENTARI