instant fap
NaslovnicaSanski Most

68. Godišnjica od Drugog zasjedanja ZAVNOBiH-a.

68. Godišnjica od Drugog zasjedanja ZAVNOBiH-a.

Nizom prigodnih sadržaja danas je u Sanskom Mostu obilježena 68. Godišnjica od Drugog zasjedanja ZAVNOBiH-a.

Na ovom istorijskom događaju udareni su temelji moderne državnosti današnje Bosne i Hercegovine. U sklopu obilježavanja ovog značajnog istorijskog događaja za općinu Sanski Most, ali i cijelu Bosnu i Hercegovinu, danas je organizovana posjeta spomen kompleksu Šušnjar, koji je posvećen žrtvama fašističkog terora u Drugom svjetskom ratu. Ovom prilikom delegacije su položile cvijeće na spomen obilježje te se na prigodan način sjetili i odali počast svim žrtvama koje su pale u periodu antifašističke borbe u periodu 1941.-1945. godina.

 

Cvijeće je položeno i na mezarju Greda, na turbetu borcima Armije RBiH i žrtvama agresije na BiH, a potom i na lokalitetu DTV „Partizan“ gdje se nalazila zgrada u kojoj je održan ovaj historijski događaj u Sanskom Mostu. U prostoru gradske vijećnice potom je održana svečana akademija u prisustvu predstavnika društveno političkog života općine Sanski Most, te brojnih građana. Na početku prisutni su se još jednom podsjetili da je u periodu od 30. Juna do 2. Jula 1944. godine u Sanskom Mostu održano Drugo zasjedanje ZAVNOBiH-a, na kome je donesena Deklaracija o ravnopravnosti građana i naroda koji žive u Bosni i Hercegovini.

 

U ovoj deklaraciji su potvrđene odluke donesene na Prvom zasijedanju ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu, o tome da je Bosna i Hercegovina  zajednica  tri ravnopravna naroda, Srba, Hrvata i Muslimana te sastavni dio buduće federativne države Jugoslavije. Ovaj istorijski događaj značio je prekretnicu u  modernoj istoriji Bosne i Hercegovine jer su na njemu konstituisani moderni temelji državnosti na kojima se naša zemlja i danas temelji. Zbog toga je veoma važno njegovati istorijske i pravne tekovine ZAVNOBiH-a, istaknuto je na ovom skupu.

 

U okviru obilježavanja Drugog zasjedanja ZAVNOBiH-a priređena je izložba istorijskih dokumenata Arhiva USK pod nazivom „Državnost BiH u svjetlu Prvog, Drugog i Trećeg zasjedanja ZAVNOBiH-a“, a o značaju ovih istorijskih dešavanja prisutnima je govorio direktor ove javne ustanove, Fikret Midžić. On je ovom prilikom načelniku općine, dr. Mustafi Avdagiću i glavnom sanskom imamu, Huseinu efendiji Kovačević, poklonio po primjerak svoje nove knjige o starom gradu Kamengradu.

 

Načelnik općine Sanski Most, dr. Mustafa Avdagić, istakao je da je Drugo zasjedanje ZAVNOBiH-a u Sanskom Mostu jedan od temelja bosanskohercegovačke državnosti i opstojnosti. Na svečanoj akademiji prisutnim posjetiocima predstavili su se članovi Amaterskog pozorišta „Teatar Art“ dramskim recitalom „Kameni spavač“ po tekstu Maka Dizdara kojeg je scenskoj izvedbi prilagodila Ajša Hadžiahmetović, voditeljica pomenutog teatra. Vrlo uspješan nastup imao je i učenik četvrtog razreda niže muzičke škole iz Sanskog Mosta, Adis Pašić koji se svojim sugrađanima predstavio s par kompozicija.