7 trikova naših nana i baka koji nam i danas mogu olakšati život

HomeMagazin

7 trikova naših nana i baka koji nam i danas mogu olakšati život

Sirov krompir za oblogu

Naše bake i nane znale su jednostavne, a jeftine trikove koji su im olakšavali život, bez velikih novčanih ulaganja.

U vrijeme kada nije bilo hemije koja je toliko moćna da čini čuda u čišćenju i skidanju fleka, one su se dovijale na razne načine. Donosimo vam sedam provjerenih trikova koje su koristile nane i bake, a koji vam mogu olakšati svakodnevne obaveze.

1. Očistite zagorjelu tavu slanom vodom

Svakoj domaćici se dešava da nešto zagori, tava ili šerpa. Naše nane su koristile jednostavan trik da posuđe opet zablista. U zagorjelu šerpu ili tiganj stavite sol i preko sipajte vodu, pa kuhajte 20 minuta. Nakon toga sud uobičajeno operite, a rezultat će biti čudesan.

2. Produžite vijek laku za nokte

Starije žene znaju da ekonomišu. Vjerovatno vam se desilo da ste pošli na večeru, u goste ili u izlazak i da vam baš treba lak za nokte koji se u međuvremenu osušio. Naše mame, nane i bake su to jednostavno rješavale. Dodavale su aceton u lak, kako bi ga razrijedile. Potom bi ga promućkale i bio bi spreman za upotrebu – za prvu pomoć.

3. Sol za savršena kuhana jaja

Kuhana jaja često nije lako oljuštiti. Nane i bake su znale jednostavan trik kako da skujaju savršena jaja jer su u vodu u kojoj ih kuhaju dodavale malo soli. 

4. Aspirin sprječava da ruže brzo uvenu

Aspirin ne samo da pomaže kod bolova i glavobolje, već ga možete staviti u vazu s vodom u kojoj su ruže, kako bi vam one bile duže svježe i lijepe.

5. Smanjite svrab pomoću krompira

Stari mudri “lijek” za svrab posle ujeda insekta jeste sirovi krompir. Vjerovatno vam se nekada desilo da vas ujede pčela ili komarac, a nana ili baka vam kao oblog stavi svježe oguljen krompir. Isijecite krompir i stavite ga na ujed i otok će veoma brzo spasti.

6. Riješite se fleka pomoću soli

Bake savjetuju da stavite sol na fleku čim se ona pojavi jer će tako nestati za samo nekoliko minuta. Ovaj trik je primjenjiv i kod prosutog crvenog vina, koje je poznato da se teško skida sa stolnjaka ili tepiha.

7. Toplim nožem savršeno izrežite hljeb

Kada siječete hljeb i želite da izbjegnete mrvljenje i drobljenje hljeba, zagrijte nož u vreloj vodi i tako sijecite hljeb. On se neće mrviti, a sve oko vas biće čisto.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0