instant fap

A SDA,SDP, Laburisti, SBB i Demokratska fronta usvojili izmjenu Zakona o šumama: Sindikati najavili štrajk

A SDA,SDP, Laburisti, SBB i Demokratska fronta usvojili izmjenu Zakona o šumama: Sindikati najavili štrajk

S obzirom da je ova većina usvojila i izmjenu Zakona o šuma, možemo li zaključiti da će se na svakoj sljedećoj sjednici mjenjati “većina” u Skupštini USK i donositi zakoni onako kako kome bude odgovaralo u tom trenutku?

Burna je bila sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona na kojoj se ponovo izlijevalo iz “šupljeg u prazno”.

Dok su doktori, invalidi i lugari protestvovali ispred Skupštine USK zbog neispunjenja njihovih zahtjeva, poslanici su rješavali pitanje svojih paušala koje su uspjeli zadržati u iznosu koji su dobijali i dosada.

Sve im dirajte, sve Zakone možete da mjenjate, ali kad dođu na red njihova velika primanja, tu staje podjela i većinom naši političari postaju jedinstveni.

Nakon čuvanje svojih financija, poslanici su odlučili raspravljati o šumama.

Najmnogobrojniji protestanti ispred sale Skupštine USK svakako su bili lugari čije pitanje egzistencije još uvijek nije riješeno. Prije dvije godine Zakon o šumama je izmjenjen i lugari su trebali pripasti ŠPD “Unsko-sanske šume”. Ponajviše zbog nedostatka financija koje su potrebno radi redovnog odlaska na teren i kvalitetnog čuvanja šumskih dobara.

Međutim, nemoguće je bilo preuzeti toliko terena bez da se uradio popis trenutnog stanja šume koju su čuvali lugari Kantonalne Uprave za šumarstvo USK. Kada su se napokon stekli uvjeti za preuzimanje radnika, ŠPD je preuzela određen broj, a ostale nije mogla zbog birokratskih razloga. S obzirom da trenutna Vlada USK, a ni današnja nova većina u Skupštini nisu uspjeli riješiti problem lugara, odlučili su da ponovo vrate sve lugare u Kantonalnu Upravu za šumarstvo, koja se dosad pokazala kao firma koja nije imala gotovo nikakve uslove da čuva šumu. Naravno, našim poslanici to nije bilo važno već su samo željeli “skinuti” taj problem sa glave i malo umiriti ljutite lugare koji su ih čekali ispred sale Skupštine USK.

Poslanici koji su činili prvobitnu većinu Nisvet Jusić (Nezavisni blok) i Vildana Alibabić(Naša stranka) su zbog nemogućnosti da pročitaju materijale izišli ispred sale skupštine i saslušali sindikate ove dvije firme te su zaključili da je problem stvarno kompleksan i da se ne može riješiti za 5-10 minuta, tako da nisu glasali za izmjenu Zakona o šumama, te su od nadležnih tražili da se ova tačka dnevnog reda odgodi za sljedeću sjednicu kako bi se pronašlo što bolje rješenje za zbrinjavanje ovih ljudi.

Međutim, poslanici A SDASDP-a, i SBB-a su za ovu tačku dnevnog reda dobili podršku u Laburistima i Demokratskoj Fronti, tj. strankama koje su dosada bili opozicija te su uspjeli zamjeniti Zakon o šumama.

Zakon je promjenjen, sve se vratilo na početno stanje i upravo su s tim propale i dvije godine rada uposlenika ŠPD-a i Kantonalne Uprave za šumarstvo USK da se sredi stanje u šumama tj. sačuva najveće bogatstvo našeg kantona.

Ako pročitamo jučerašnji tekst koji smo objavili na našem portalu, možemo zaključiti da će Sindikat ŠPD “Unsko-sanske šume” stupiti u generalni štrajk što će svakako samo unazaditi poslovanje, kako ŠPD-a, tako i svih kooperanata, a to će najviše osjetiti obični radnici, kako državnih tako i privatnih firmi na našem kantonu.V

Na kraju svega možemo zaključiti da pored velikog štrajka doktora zbog kojeg najviše ispaštaju građani Unsko-sanskog kantona, sada možemo očekivati još veći štrajk šumara.

Od sjednice do sjednice se mjenja “većina” u skupštinskim klupama i to po principu, de ti meni “ono” da bi ja tebi “ovo”. Kanton koji je preko 200 miliona u minusu to neće moći izdržati, tj. neće moći ispunjavati želje pojedinaca.

Postavlja se pitanje hoće li se skupštinski poslanici napokon uozbiljiti i početi raditi za dobrobit građana Unsko-sanskog kantona jer su za to izabrani i veoma dobro plaćeni ili će i dalje svojim bahatim ponašanjem i izvlačenjem lične koristi iz svega državnog uništavati kanton do potpunog bankrota? 

Uskoro ćemo saznati…

izvor: krajina.ba

KOMENTARI