instant fap

Adna Serdarević: Gurbanguli Berdimuhamedovi – vođa tajanstvene Republike Turkmenistan

Adna Serdarević: Gurbanguli Berdimuhamedovi – vođa tajanstvene Republike Turkmenistan

Republika Turkmenistan je 69 godina bila u sastavu Sovjetskog Saveza i smatra se jednom od najizoliranijih država na svijetu. Human Rights Watch navodi da u Turkmenistanu sve aspekte javnog života kontroliše predsjednik sa svojim saradnicima. Ova država je 2019. zauzela posljednje mjesto na listi zemalja sa najboljim uslovima za slobodu medija. Na ovoj listi od 180 država, čak je Sjeverna Koreja zauzela bolju poziciju od Turkmenistana. Republika Turkmenistan također zauzima status trajne neutralnosti, dakle, ostaje neutralna kada je u pitanju međunarodna politika. Do 2006. godine doživotni predsjednik bio je Saparmirat Nijazov, odnosno Turkemnbaši, nakon čije smrti na vlast dolazi Berdimuhamedov koji je 2017. godine sa 98% glasova osvojio treći predsjednički mandat.

Berdimuhamedov, koji se još naziva i Arkadag, u prijevodu zaštitnik, strogo upravlja svojom državom i sprovodi restrikcije u svim segmentima javnog života. On nerijetko voli da pokazuje svoje sposobnosti na javnim emiterima, koje kontroliše vladajuća partija. Tako su na internetu dostupni videozapisi Berdimuhamedova na kojima koristi vojno oružje, trenira, jaše konje, ali i svira sa svojim unukom.

Ovaj vođa ima i opsesiju sa konjima, mramornim zgradama, kao i obaranjem Ginisovih rekorda. Tako Turkmenistan drži rekord za najveću gustinu mramornih zgrada u gradu, najdužu kolonu biciklista, kao i najveću građevinu u obliku zvijezde.

Berdimuhamedov se skoro svakodnevno pojavljuje u medijima i obraća javnosti. Jedne prilike je na javnom emiteru recitovao pjesmu koju je napisao za jednog od svojih 600 konja. S obzirom na to bilo je neobično da se od 5. jula nekoliko sedmica nije pojavio u javnosti. U drugoj polovini mjeseca jula počele su se širiti vijesti da je predsjednik zbog otkazivanja bubrega pao u komu ili preminuo.

Ruski politički analitičar Aslan Rubajev prenio je 20. jula nepotvrđenu informaciju sa YouTube kanala Erkin Turkmenistan da je Berdimuhamedov preminuo. Već sutradan se na Facebooku izvinio porodici Berdimuhamedov zbog netačne informacije. S obzirom na to da je šezdesetdvogodišnji predsjednik osoba koja se rado pojavljuje u medijima korisnici drušrvenih mreža brzo su povjerovali glasinama i proširili priču. Ona je demantovana i navedeno je da je Berdimuhadov na godišnjem odmoru, a iz ureda predsjednika Uzbekistana je potvrđeno da je Berdimuhadov nazvao njihovog predsjednika da mu uputi rođendanske čestitke. U cilju sprječavanja glasina na lokalnoj televiziji objavljena je montaža klipova na kojem je prikazano čime se Berdimuhamedov bavio na odmoru. Aktivnosti uključuju treniranje, kuglanje, sviranje i pjevanje sa unukom, kao i vožnju auta oko poznatog kratera „Vrata od pakla“ koji neprestano gori od 1971. godine.

Kaspijski ekonomski forum bio je zakazan za 11. i 12. august u Turkmenistanu, te su svi željno iščekivali da vide hoće li se predsjednik Berdimuhamedov pojaviti. Tvrdnje da je Berdimuhamedov mrtav pokazale su se netačnima kada su se pojavili snimci na kojima on pozdravlja Medvedeva.

Ovaj slučaj skrenuo je više pažnje na tajanstvenu državu Turkemnistan, njenog vođu koji upravlja ovom autoritarnom republikom. Postavila su se pitanja šta bi se desilo kada bi Berdimuhamedov stvarno umro, da li bi transfer vlasti bio prema zakonima ili bi na vlast došao njegov sin kojeg predsjednik godinama priprema za ovu funkciju ? Pretpostavlja se da će proces teći mirno, ali kao i 2006. godine kada je predsjedničku poziciju preuzeo Berdimuhamedov, neće poštovati pravila.

Turkmenistan se stavlja u rang država poput Sjeverne Koreje. Ova činjenica dovoljno govori o tome u kakvim uslovima stanovnici Turkmenistana žive. Stranim novinarima su informacije gotovo potpuno nedostupne, svi koje se suprotstavljaju režimu bivaju kažnjavani, a postoje i izvještaji da je Berdimuhamedov u potrazi za tehnologijom kojom bi mogao kontrolisati svaki vid komunikacije svojih građana.

Za Intelektualno.com priredila: Adna Serdarević

KOMENTARI