“Agrisan” proširio proizvodnju

HomeSanski Most

“Agrisan” proširio proizvodnju

Spasimo Jasminov vid

U zemljoradničkoj zadruzi „Agrisan“ prebrodili su probleme koje su imali na početku ove kalendarske godine i u narednim mjesecima očekuju uspješnu proizvodnju.  Podsjećamo da je olujni vjetar u mjesecu martu oštetio nekoliko plastenika u kojima se odvija poljoprivredna proizvodnja, a nastale štete, kako je istakao direktor ove zadruge, Senad Hadžibajramović, sanirane su vlastitim sredstvima i uz pomoć Poljoprivrednog zavoda USK.  U međuvremenu nabavljena su dva nova plastenika, te je proširen asortiman proizvodnje.

Zemljoradnička zadruga „Agrisan“ je inače, kada je riječ o ovom vidu poljoprivredne proizvodnje, vodeća na području Unsko-sanskog kantona. Zahvaljujući uspješnom poslovanju u proteklom periodu, ova zadruga je uspjela da obezbjedi tržište za svoje proizvode, čime su riješili jedan od najvećih problema koji opterećuje ovdašnje poljoprivredne proizvođače. U okviru Zemljoradničke zadruge „Agrisan“ zaposleno je sedam radnika koji imaju redovne lične dohotke i ostale prinadležnosti, što je danas rijetkost u oblasti poljoprivredne proizvodnje.

Također, sa zadrugom sarađuje i oko pedeset kooperanata. Ova zadruga je od prošle godine vlasnik certifikata o uspješnoj implementaciji međunarodnog standarda «GLOBALGAP».Međunarodni standard «GLOBALGAP» podrazumijeva potpunu kontrolu proizvodnje od njive do trpeze i garantuje potpunu zdravstvenu ispravnost poljoprivrednih proizvoda koji su certificirani. Na ovaj način proizvodi Agrisana koji su veoma dobro prihvaćeni na domaćem tržištu mogu se sada pojaviti i širom Evrope.