instant fap

Ahmet Davutoglu odlazi sa čela vladajućeg AKP-a zbog sukoba sa Erdoganom

Ahmet Davutoglu odlazi sa čela vladajućeg AKP-a zbog sukoba sa Erdoganom

Turski premijer Ahmet Davutoglu podnijet će ostavku na vanrednoj sjednici svoje vladajuće AK partije /AKP/ kasnije ovog mjeseca, javljaju lokalni mediji.

Davutoglu izjavio je u četvrtak u Ankari kako uprkos tome što neće biti kandidat na predstojećem vanrednom kongresu AK Partije, ostaje u dobrim odnosima sa predsjednikom države Recepom Tayyipom Erdoganom.

“Do zadnjeg daha ću nastaviti svoje dobre odnose s predsjednikom Erdoganom. Niko od mene nikad neće čuti niti je čuo ijednu riječ protiv predsjednika. To što neću biti kandidat na kongresu ne smije biti zloupotrebljeno. Čast predsjednika Turske i čast i ponos njegove porodice je moja čast. Njegova porodica je moja porodica”, rekao je Davutoglu u Ankari na konferenciji za novinare na kojoj je najavio kako neće biti kandidat na vanrednom kongresu Stranke pravde i razvoja (AK Parti) najavljenom za 22. maj.

Davutoglu je dodao kako ostaje u AK Partiji i nastavlja s obnašanjem dužnosti poslanika u parlamentu.

“Naša vremena su vremena uspjeha. Iza mog donošenja ovakve odluke ne krije se bilo kakav osjećaj neuspjeha, niti bilo kakav korak zbog kojeg se danas kajem. Svoju dužnost obavljao sam časno i dostojanstveno”, rekao je Davutoglu.

Spekulacije o njegovoj ostavci sve su brojnije, posebno nakon jučerašnjeg sastanka Davutoglua sa predsjednikom  Erdoganom, navodi BBC.

Davutoglu se protivi planovima Erdogana da prebaci Tursku na predsjednički sistem upravljanja.

KOMENTARI