instant fap

Ahmetović: Neki su Keljmendiju rekli da ode iz BiH, ali niko se neće izvući

Znam gdje se nalazi Naser Keljemendi. Neki su mu rekli da ode iz Bosne i Hercegovine i mi treba da kažemo gdje se nalazi pa da se skloni na drugo mjesto?, kazao je na današnjoj press konferenciji nakon trilateralnog sastanka s ministrima unutrašnjih poslova Srbije i Crne Gore, ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović potvrdivši da mu je poznata lokacija Keljemendija kojeg sigurnosne službe BiH traže u okviru akcije “Lutka”.

Biće privedeni prije ili kasnije

Više detalja Ahmetović nije rekao izuzev da neće pobjeći niko ko se dovodi u vezu s najtežim krivičnim djelima. Izrazio je nadu da se neće čekati dugo na privođenje takvih osoba pred tužioce.

“Prije nekoliko sedmica sam rekao da jedan dio pojedinaca, ili organizovanih kriminalnih grupa imaju malo više ili manje konekcija sa nekim pojedincima iz struktura sigurnosti, ali moram vam reći da niko neće pobjeći kada je u pitanju današnja akcija i da će svako onaj ko se na bilo koji način dovodi u vezu sa ovim organizovanim kriminalnim grupama ili zločinačkim organizacijama sigurno biti priveden prije ili kasnije. Nadam se da nećemo dugo čekati da bilo ko od njih bude priveden u Tužiteljstvo BiH”, istakao je Ahmetović, dodavši da je tokom akcije privedeno više desetina osoba, pretrešeno blizu 40 lokacija te da vjerovatno ima još toliko osoba koje su na određeni način interesantne i imaju veze sa organizovanim kriminalnim grupama koje se sumljiče za niz ubistava na području BiH.

“Planiranih ubistava, pljački u vrijednosti negdje oko pet miliona eura i sigurno je da je ovo najveća policijska akcija, zajedno sa Tužiteljstvom BiH u postdejtonskoj BiH”, kazao je Ahmetović, uvjeren da, nakon ove akcije, kada je u pitanju organizovani kriminal više neće ništa biti isto.

“Zahvaljujem se kolegama, posebno kolegi Dačiću na svoj suradnji koja je imala BiH prvenstveno sa policijom Srbije na rasvjetljavanju ovih krivičnih djela. Ova akcija je pokazala spremnost policijskih agencija unutar BiH da se mogu suprotstaviti najtežim kriminalnim grupama i pokazala da je suradnja u reginu, kada su u pitanju policije na vrlo visokom nivou i da ne postoji niko ko može pobjeći”, istakao je Ahmetović.

Poručio je da će rasvjetljavanje slučajeva, koje je napravila ova kriminalna organizacija trajati još dugo, možda narednih nekoliko godina te da će jučerašnja akcija otvoriti mnogo stvari u BiH i u regionu. “Stoga, samo pustite policiju i Tužiteljstvo da rade svoj posao”, zamolio je Ahmetović.

Ministar Brajović je još jednom ponovio da se Keljemendi ne nalazi na teritoriji Crne Gore i da je to apsolutna istina.

Regionalna saradnja

Takoreći, u sjeni današnje akcije “Lutka”, održan je trilateralni sastanak između ministra sigurnosti BiH Sadika Ahmetovića, ministra unutrašnjih poslova Crne Gore Ivana Brajovića i premijera Vlade i ministra unutrašnjih poslova Republike Srbije Ivice Dačića o prekograničnoj saradnji i uspostavljanju zajedničkog centra za policijsku saradnju BiH, Srbije i Crne Gore u Trebinju.

“Svjesni smo da se bez dobre međunarodne i saradnje zemalja u regiji ne možemo efikasno boriti protiv organizovanog kriminala i onoga što je naša odgovornost u našim zemljama. Slučajevi poput akcije ‘Lutka’ pokazuju da kriminalne skupine imaju aktivnosti u cijelom regionu i da nam je zato potrebna saradnja”, kazao je Ahmetović te dodao postignut dogovor da se slični susreti održavaju barem tri puta godišnje.

Istakao je da su nastavljeni razgovori o uspostavi zajedničkog centra za prekograničnu saradnju u Trebinju, a posebno u oblasti prekograničnog kriminala i izrazi nadu da će na idućem susretu, kojem je domaćin Crna Gora, ovaj sporazum i biti potpisan.

“Ovi naši sastanci su odraz dobre saradnje koju smo imali svih ovih godina. Jedno vrijeme saradnje između naših policija gotovo da nije ni bilo. Ukupni odnosi u oblasti unutrašnjih poslova mnogo su bolji i viši nego što su to politički odnosi”, poručio je nakon sastanka Dačić te izrazio zadovoljstvo što se jučerašnji sastanak i današnja konferencija poklopili sa akcijom “Lutka”.

“Svaka takva akcija je od regionalnog značaja i ona uključuje i pomoć sa naše strane, te utiče na to da svi zajedno iskorenimo organizovani kriminal u našim državama”, kazao je Dačić.

Prema riječima ministra unutrašnjih poslova Crne Gore, saradnja ministarstava unutrašnjih poslova i policija triju zemalja je na takvom nivou koji može biti pokazatelj kako se treba kretati saradnja i u drugim segmentima.

“Ostavićemo priliku ekspertima da usaglase stavove oko sporazuma o prekograničnoj saradnji i očekujemo brzo potpisivanje. Kada govorimo o tome, pokazujemo da je saradnja na nivou organa bezbjednosti na najvišem mogućem stepenu. Podsjećam da je Crna Gora lider u pregovorima za euroatlantske integracije, te da smo otvoreni za svaku pomoć kolegama na poljima koje vodi Ministarstvo unutrašnjih poslova”, kazao je Brajović.

KOMENTARI