instant fap

Ajla je bolje, vraća se u školu

Ajla je bolje, vraća se u školu

Zdravstveno stanje teško oboljele djevojčice Ajle Kvrgić je mnogo bolje te bi se početkom naredne sedmice ona trebala vratiti u klupe Osnovne škole “Vrhpolje”, koju pohađa.

Kako saznaje Radio “Sana”, djevojčica se skupa s roditeljima danas vraća iz italijanskog grada Trsta, gdje je provela duže od mjesec dana na zdravstvenoj klinici.

Tamo je podvrgnuta terapijskom liječenju koje je dalo dobre rezultate. Liječnici su za sada odustali od komplikovane operacije presađivanja koštane srži, čiji bi ishod bio krajnje neizvjestan. Njeno zdravstveno stanje će se pratiti i dalje, a djevojčica će periodično morati odlaziti na kontrole.

Ukoliko se njeno zdravlje bude pogoršalo, pristupiće se operativnom zahvatu. U Osnovnoj školi “Vrhpolje”, koju pohađa djevojčica, istakli su kako s nestrpljenjem očekuju Ajlin povratak. Zbog bolesti i dugotrajnog boravka po zdravstvenim ustanovama, ona je duže od godinu dana odsutna sa nastave.

Podsjećamo, djevojčica je oboljela od rijetke bolesti aplastična anemija, koja predstavlja nemogućnost da se u koštanoj srži stvaraju nove krvne stanice koje bi zamijenile stare, zbog čega je prijetila opasnost po Ajlin život. Domaći liječnici su vremenom procjenili kako ovdašnje zdravstvene ustanove ne posjeduju adekvatne kapacitete za njeno liječenje, te su preporučili da se ono nastavi u inostranstvu.

Obzirom na teško ekonomsko stanje Ajline porodice, u proteklom periodu organizovano je niz humanitarnih akcija na kojima su prikupljena sredstva za njeno liječenje, a sudbina ove djevojčice ujedinila je ljude širom Bosne i Hercegovine i šire.

KOMENTARI