Akcija “Kruna”: Hapšenja na području Sanskog Mosta

HomeUncategorized

Akcija “Kruna”: Hapšenja na području Sanskog Mosta

U akciji ‘Kruna’ izuzeto oružje, falsificirani dokumenti i mobiteli

U koordiniranoj akciji, policijski djelatnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, rano jutros su po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju locirali i na području Banja Luke, Gradiške i Sanskog Mosta, stavili pod nadzor, priveli i lišili slobode ukupno osam osoba.

Osumnjičenima se na teret stavlja da su još od mjeseca maja 2013. godine, na području grada Banja Luke i općina Gradiška i Srbac, te šireg područja zapadne i sjeverne Bosne i Hercegovine, protivno odredbama Konvencije Vijeća Evrope o zaštiti pojedinaca glede automatske obrade ličnih podataka i protivno zakonima Bosne i Hercegovine neovlašteno vršili prodaju ličnih podataka državljana Bosne i Hercegovine koji su zakonom zaštićeni.

Prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni su osobne podatke sadržane u ličnim kartama i pasošima kao javnim ispravama i drugim javnim evidencijama podataka, prodavali njima poznatim inostranim državljanima, za potrebe izrade krivotvorenih dokumenata, sa stvarnim podacima a koje su koristili pripadnici kriminalnih grupa i klanova iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije i Bugarske, a koji se dovode u vezu sa izvršenjem najtežih kaznenih djela iz oblasti organizovanog kriminaliteta.

Na taj način, počinjenom zloupotrebom, pravljeni su lični dokumenti sa stvarnim podacima bh. građana a kojima su se koristili počinitelji najtežih kaznenih djela. U okviru aktivnosti, lišena je slobode i jedna službenica policijskih struktura, osumnjičena da je pomagala u izradi i dobijanju ovakvih dokumenata.

Navedenim nezakonitostima osumnjičeni su stekli nezakonitu imovinsku korist u iznosima od više desetina hiljada konvertibilnih maraka, te nanijeli ogromnu štetu građanima BiH čiji su podaci zloupotrijebljeni.

Paralelno sa lišenjem slobode, u toku su pretresi na deset lokacija u Bosni i Hercegovini, dok se po zamolnicama Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, aktivnosti pretresa i lišenja slobode na području Hrvatske i Slovenije koordiniraju sa USKOK-om i Specijalnim tužiteljstvom za organizirani kriminal Republike Slovenije.

Tužiteljstvo BiH, zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske, provelo je dugotrajne i temeljite istražne mjere i radnje predviđene Zakonom o kaznenom postupku BiH i prikupilo dokaze o odgovornosti osumnjičenih.

Tužiteljstvo BiH zajedno sa partnerskim agencijama nastavlja intenzivnu borbu protiv svih oblika kaznenih djela organiziranog i cyber kriminala, a provedena akcija kodnog naziva „Kruna“ predstavlja najsloženu akciju koja obuhvata kaznena djela organiziranog i cyber kriminala na nivou Bosne i Hercegovine.

Predmet kodnog naziva „Kruna“, odnosi se na opsežnu istragu oko nedopuštene trgovine idetitetima građana BiH i falsifikovanja javnih isprava Bosne i Hercegovine za potrebe pripadnika organiziranih kriminalnih grupa iz drugih evropskih zemalja.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: