Akcija policije USK: 67 posto neispravnih vozila na vanrednim tehničkim pregledima

HomeLokalne temeSanski Most

Akcija policije USK: 67 posto neispravnih vozila na vanrednim tehničkim pregledima

Sindikat Policije USK najavio mirne proteste zbog smanjenja plate
Uprava policije MUP-a USK, uz saradnju sa Institutom za privredni inžinjering iz Zenice i ovlaštenim stanicama za tehnički pregled provela je 17. i 18. oktobra u svim općinama kantona preventivnu akciju provjere tehničke ispravnosti vozila.

Akcija je provedena u skladu sa okvirnim planom provođenja mjera i aktivnosti Uprave policije MUP-a USK koja se odnosi na poboljšanje stanja sigurnosti saobraćaja na putevima u Unsko-sanskom kantonu za period 2016-2020.

U toku provođenja akcije, od svih kontrolisanih vozila, 62 su upućena na vanredni tehnički pregled. Nakon izvršenog vanrednog tehničkog pregleda, utvrđeno je da je 67,74 posto tehnički neispravnih vozila i 32,26 posto ispravnih vozila. Od 47 putničkih motornih vozila koja su poslata na tehnički pregled, čak 32 su bila neispravna, a ispravnih je bilo 15. Situacija je još gora kod teretnih vozila, gdje je od 12 koja su poslata na vanredni tehnički pregled, neispravno bilo čak 10.

Kako su ranije za Klix.ba kazali iz Instituta za privredni inžinjering, na terenu se posmatralo opće stanje vozila, stanje guma i svjetlosna signalizacija, dok se u stanicama pregledao upravljački sistem, kočnice i ostali bitni parametri.

Pregledi za sva ispravna vozila koja su se uputila na vanredni tehnički pregled bila su besplatna, dok vozila kod kojih su uočene tehničke neispravnosti, vozači su u obavezi da u roku od deset dana isprave uočene nedostatke i dođu na ponovni tehnički pregled. U protivnom, bit će sankcionisani u skladu sa zakonom.

Iz MUP-a USK su istakli da je akcija dala izuzetno pozitivan odjek u medijima i javnosti te pokazala stvarne statističke pokazatelje o jednom uzorku pregledanih vozila upućenih na vanredni pregled.

Cilj akcije prije svega bio je da vozači i pravni subjekti koji učestvuju u javnom saobraćaju povećaju svijest o važnosti tehničke ispravnosti vozila te da se utiče na svjesniji rad ovlaštenih lica koja pregledaju vozila, ali i policijskih službenika, koji imaju pravo da, u skladu sa Zakonom o osnovama sigurnosti saobraćaja BiH, upućuju na vanredene tehničke preglede sva vozila za koja ocjene da su neispravna.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0