instant fap
NaslovnicaMagazin

Ako koristite jednu od ovih šifri, odmah ih promijenite

Ako koristite jednu od ovih šifri, odmah ih promijenite

Svake godine sigurnosne kompanije objavljuje popise najpopularnijih, odnosno najkorištenijih lozinkii  gotovo uvijek riječ je o šiframa koje svako može bez problema provaliti.

Ako znate nečiji email, odnosno korisničko ime za neki od brojnih računa kojima se danas koristimo te ako ta osoba koristi neku od navedenih šifri, ne treba nikakvo hakersko znanje da se u takve račune provali i uzme podatke.

Za sve te šifre, naravno, vrlo dobro znaju i hakeri te ih pokušavaju iskoristiti, a uprkos brojnim upozorenjima i apelima stručnjaka da se koriste komplicirane šifre koje nije moguće jednostavno pogoditi, mnogi su i dalje lijeni i ne drže do sigurnosti pa koriste šifre poput – 123456, password i slično.

Kompanija NordPass nedavno je objavila popis 200 šifri koje su se najčešće koristile tokom ove godine i, nije teško pogoditi, one najpopularnije su ponovo najjednostavnije i najopasnije.

Stručnjak za kibernetičku sigurnost iz NordPassa Chad Hammond upozorio je sve osobe koje koriste šifre s njihova popisa najpopularnijih 200 lozinki u 2020 godini da ih odmah promjene.

Kaže kako je većina tih šifri već procurila na internet tokom prijašnjih hakerskih napada te da se većina tih šifri može probiti u manje od jedne sekunde.

Pravila za zaštitu vaših digitalnih računa i profila prilično su jednostavna i sigurnosni stručnjaci ih ponavljaju godinama

Najvažnije je koristiti komplicirane šifre te, kada je to god moguće, autentifikaciju u dva koraka te, naravno, ne koristiti iste šifre za različite račune, što su pravila kojih se mnogi ne drže.

Najpopularnije (i najopasnije) šifre uključuju dobro poznate lozinke poput 123456 i 123456789, na trećem mjestu nalazi se jedan novitet – picture1, nakon čega ponovo slijede lozinke koje se ponavljaju godinama – password, 12345678, 111111, 123123, 12345 itd.

Popis svih 200 lozinki pogledajte ovdje i, podsjetimo, ako koristite neku od lozinki s popisa, odmah ih promijenite, prenosi zimo.dnevnik.hr.

KOMENTARI