instant fap

Ako vam se lice osulo od kada nosite masku, ovo je razlog

Ako vam se lice osulo od kada nosite masku, ovo je razlog

Nova realnost u kojoj živimo suočeni sa koronavirusom od nas zahtjeva nošenje maski. Međutim, dok prekrivamo lice kako bismo se zaštitili od poštasti zvane COVID-19, mnogi od nas se suočavaju sa drugim problemom, a to su maskne, piše Republika.

Maskne su zapravo akne nastale nošenjem zaštitnih maski.

One su novost za većinu ljudi, ali to ne znači da nisu postojale i ranije. 

“To je oduvijek bio problem u profesijama u kojima maske moraju stalno da se nose”, kaže dermatolog Ejmi Kasuf i dodaje da od kada i šira javnost mora da ih nosi, pojava ovih akni je poprimila šire razmjere.

Dok dišemo i govorimo ispod maske se skuplja dosta toplog zraka, što je idealno okruženje za bakterije koje se stvaraju u ogromnom broju. 

Doktorica navodi da to izaziva nastanak akni ili pojave rozacee što se naziva perioralni dermatitis. Tada se pojavljuju sitne bubuljice i pustule oko nosa i usta.

Ona kaže da losioni, tretmani i kreme za sunčanje mogu pomoći u smirivanju i uravnotežavanju normalne flore naše kože. 

Sloj kreme ili čak krema za sunčanje koja sadrži cink ili titanijum može pomoći koži tako što će služiti kao barijera protiv bilo kakvih trenja ili iritacija koje nastaju.

Što se šminke tiče, dr Kasuf kaže da može biti “ulje na vatru” kada je riječ o ovom problemu. Međutim, ukoliko je ipak koristimo naglašava da je ne nanosimo u pretjeranim količinama. Također, ističe da ukoliko nosimo masku N-95 koja će biti reciklirana, mrlje od šminke mogu ograničiti mogućnosti za taj proces, pa u tom slučaju preporučuje izbjegavanje upotrebe šminke.

Redovno mijenjanje maski, kao i pranje platnenih, može spriječiti nastajanje ovog problema na licu, naročito kada se znojimo. 

Higijena lica odgovarajućim pjenama doprinosi vašoj koži lica kako bi bila smirena i lijepa. Ukoliko je vaša koža sklonija aknama, preporučuje korištenje preparata sa salicinom kiselinom.

Naravno, iako je nošenje maske često naporno, ona je jako važna u borbi protiv koronavirusa. 

KOMENTARI