instant fap

Aktivnosti Općinske izborne komisije

Aktivnosti Općinske izborne komisije

10991_562447810549032_6258874026962524107_nOpćinska komisija Sanski Most trenutno provodi niz aktivnosti na pripremama za oktobarske izbore, kako bi se izboni proces u izbornoj jedinici Sanski Most bez problema mogao provesti, potvrdio je Haris Karat, predsjednik Općinske izborne komisije.

Trenutne aktivnosti koje provodi Općinska komisija vezane su za određivanje biračkih mjesta, obzirom da su neka od standardnih biračkih mjesta bila zahvaćena nedavnim poplavama, tako da je u toku njihovo saniranje i uređenje za potrebe glasanja. Nakon što je Općinska izborna komisija Sanski Most sprovela javni postupak dodjele mjesta u biračkim odborima, politički subjekti dužni su do 25. augusta dostaviti ovjerene liste sa članovima biračkih odbora.

Potom će uslijediti izrada rješenja o njihovom formiranju, nakon čega će se pristupiti edukaciji članova biračkih odbora kako bi spremno dočekali početak izbornog procesa. Broj članova biračkih odbora razlikuje se u odnosu na broj glasača prijavljenih za određeno biračko mjesto. Tako će za biračko mjesto sa preko 350 glasača birački odbor imati pet članova, a za biračka mjesta sa manjim brojem registrovanih glasača birački odbori imaće tri člana, uključujući i zamjenske članove. Inače, za izbornu jedinicu Sanski Most ovjeren je 31 politički subjekt, koji će učestvovati na oktobarskim izborima u BiH, a proces glasanja realizirat će se na 52 biračka mjesta.

Prema podacima Općinske izborne komisije, na centralnom biračkom spisku za općinu Sanski Most nalazi se 33 921 registrovanih glasača. Kako bi izborni proces bio u potpunosti javan i transparentan, predsjednik Općinske izborne komisije Sanski Most Haris Karat je istakao kako će sjednice komisije biti otvorene za javnost, a sve informacije vezane za provođenje izbornog postupka na području izborne jedinice Sanski Most, Općinska izborna komisija redovno će objavljivati na službenoj internet stranici općine Sanski Most. Izborna kampanja u Bosni i Hercegovini zvanično počinje 12. septembra, odnosno mjesec dana prije izbora.

KOMENTARI