Al Jazeera Balkans predstavila projekt “Sarajevo pod opsadom”

HomeVijestiBiH

Al Jazeera Balkans predstavila projekt “Sarajevo pod opsadom”

25 godina od Dejtonskog mirovnog sporazuma

Povodom obilježavanja 20. godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma Al Jazeera Balkans predstavlja projekt “Sarajevo pod opsadom”.

Interaktivna web-platforma Opsadasarajeva.com dostupna na bosanskom, srpskom i hrvatskom, kao i na engleskom, turskom i arapskom jeziku, donosi birane dokumentarne filmove, fotogalerije, interaktivne prikaze, mape, videomaterijale, nagrađene priče i ključne informacije o slijedu događaja najduže vojne opsade jednog glavnog grada u modernoj historiji.
Između ostalog nudi i virtualni obilazak Tunela života i Historijskog muzeja u Sarajevu sa panoramskim (360°) snimcima lokacija, kao i jednostavno dijeljenje sadržaja na socijalnim mrežama.

U okviru projekta Sarajevo pod opsadom predstavljene su infografike najbitnijih datuma opsade, lokacije najvećih masakra te mape s detaljnim informacijama o vojnim pozicijama sa kojih je Sarajevo granatirano i sa kojih su na građane pucali snajperisti, ali i priča o Olimpijskom i Muzeju djece Sarajeva.

Tu su i priče o kulturi i kulturnim događajima u gradu pod opsadom, kao i nikad objavljena priča o Sarajevu pisca Abdulaha Sidrana.

Uz veliku pomoć medijskih partnera i pojedinačnih donatora donosimo obiman arhivski foto i videomaterijal koji će, nadamo se, doprinijeti da se opsade Sarajeva sjećamo s pijetetom – navode iz Al Jazeera Balkans.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0