instant fap

Alija Izetbegović bi trebao biti primjer svakom čovjeku

Dopredsjednik turske vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Numan Kurtulmus nalazi se u posjeti glavnom gradu Bosne i Hercegovine Sarajevu, gdje će prisustvovati otvorenju nove akademske 2012/2013 godine na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS).

U okviru svoje posjete Bosni i Hercegovini, Kurtulmus je posjetio mezar prvog predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

U razgovoru za agenciju Anadolija, Kurtulmus je kazao da je Alija Izetbegović, ili “Kralj mudrosti”, kako ga zovu u Turskoj, osoba koju bi svaki političar trebao uzeti kao primjer.

“Njegov karakter i uzvišene ljudske osobine trebali bi mi nam svima biti primjer i model, jer je ovaj čovjek svojom požrtvovanošču i odlučnošću uspio da vrati nadu u pobjedu i bolje sutra svome narodu u najtežim ratnim momentima”, naveo je Kurtulmus, te dodao:

“U svojoj ranoj mladosti imao sam priliku da čitam knjige Alije Izetbegovića, “Islam između Istoka i Zapada” i “Islamsku deklaraciju”, što me je uvjerilo da se radi u eminentnom i velikom čovjeku posebnog karaktera.”

“Također, za vrijeme rata u Bosni smo se uvjerili da njegov život nije bio ograničen samo na intelektualnom planu jer je pokazao izuzetnu posvećenost rješavanju političkih i društvenih problema”, istakao je Kurtulmus.

Zvaničnik turske vladajuće stranke je dodao da je Izetbegović bio veliki borac koji je čitav svoj život posvetio svome narodu, vjeri i čitavom društvu.

“Rahmetli Alija će uvijek ostati osoba koja će imati posebno mjesto u našim srcima i u našim mislima. Ako je za života bio primjer mnogima, i poslije smrti je ostao primjer za mnoge ljude širom svijeta. Zamislite samo njegov skromni život nedugo prije smrti, kada je živio od skromne penzije od 240 eura”, kazao je Kurtulmus.

Kurtulmus ističe da je Alija Izetbegović jedan od najvažnijih bošnjačkih intelektualaca u historiji ove zemlje.

“Za rahmetli Aliju se slobodno može kazati da je utemeljitelj svoje nacije, ali i pored toga uvijek je uspijevao da zadrži svoju skromnost i ljudsko dostojanstvo. Tako i danas zajedno sa ostalim šehidima i svojim bivšim saborcima dostojanstveno leži u istom mezarju”, rekao je Kurtulmus.

On je istakao da je vrlo značajno da se prenesu iskustva i zapisi o Aliji Izetbegoviću i dolazećim generacijama mladih ljudi kako bi na njegovom primjeru mogli učiti i živjeti dostojanstven i smislen život.

“Isto tako, potrebno je da širom islamskog svijeta intelektualci, naučni radnici i političari pokrenu osnivanje udruženja koja će se baviti istraživanjem i promocijom lika i djela Alije Izetbegovića”, dodao je ovaj turski političar.

Kurtulmus ističe da je vrlo značajno da je formirana nezavisna i suverena država Bosna i Hercegovina koju danas priznaje čitav svijet.

On je napomenuo kako su odnosi između Turske i Bosne i Hercegovine već dugi niz godina “veoma snažni i bliski”.

“Ovi odnosi se osjete na svim poljima i drago nam je da je tako. Nadamo se da će bliski odnosi između naše dvije zemlje biti nastavljeni. Često znamo kazati da je Sarajevo poput Istanbula. Nema nikakve razlike između Istanbula i Sarajeva. Naša srca i naše misli su uz BiH koja odlučno korača prema naprednoj i stabilnoj zemlji”, kazao je Kurtulmus.

KOMENTARI