instant fap

Almedina Hamzić će predstavljati Bosnu i Hercegovinu u Londonu

Almedina, 17, će biti jedina predstavnica iz Bosne i Hercegovine na  seminaru Global Changemakers Global Youth Summit od 25. novembra do 1. decembra 2012. godine. Almedina je jedna od 60 učesnika konferencije, odabranih između više od 3400 kandidata iz cijelog svijeta. Učesnici će provesti sedam dana učeći o globalnim problemima, Ujedinjenom Kraljevstvu i socijalnom poduzetništvu, te dijeleći dobre primjere iz oblasti vođenja projekata i ključnih svjetskih pitanja kao što su ljudska prava, klimatske promjene, smanjenje siromaštva, obrazovanje i HIV/AIDS.

Novi donosioci promjena (Changemakers) će međusobno dijeliti dobre primjere iz oblasti aktivizma i raditi zajedno sa ekspertima i drugim mladim aktivistima u pronalaženju najboljeg načina pristupanju problemima sa kojima se suočavaju radeći u svojim zajednicama. Program također uključuje prezentacije vanjskih eksperata i upoznavanje sa kulturom Ujedinjenog Kraljevstva.

The Global Youth Summit je dio British Council inicijative Global Changemakers (Globalni donosioci promjena), odnosno globalne mreže koja uključuje preko 800 socijalnih poduzetnika, aktivista i volontera (između 16 i 25 godina starosti) u 126 zemalja širom svijeta. Učesnici Chanegemakers mreže se sastaju da bi dijelili ideje i dobre primjere, radili individualno, ali i grupno na projektima koji direktno utiču na živote u njihovim lokalnim zajednicama. Pored toga, svake godine predstavnici Changemakers mreže učestvuju u važnim političkim i ekonomskim događajima, gdje preuzimaju ulogu advokata za ključna pitanja na svjetskoj sceni tako što dijele svoja iskustava i podižu svijest o pitanjima kojima se bave.

Global Changemakers je inicijativa pokrenuta 2007 godine, a do sada su u partnerstvu radili sa: Svjetskim ekonomskim forumom, Clinton globalnom inicijativom, Svjetskim humanitarnim forumom, različitim UN inicijativama  (uključujući  UNESCO program Mirovnih ambasadora, UNFCCC i COP) kao i sa različitim G20 događajima. Pojedinci koji podržavaju program uključuju Jordansku kraljicu Raniu Al-Abdullah, Predsjednika Billa Clintona, i glumicu Emmu Thompson.

KOMENTARI