instant fap

Amar Osim – posljednji samuraj Premijer lige

Nedim Jusufbegović šesta je trenerska žrtva u isto toliko odigranih kola BH Telecom Premijer lige BiH. Mladom stručnjaku tima sa Otoke Uprava kluba zamjerila je lošu igru sa otvaranju sezone, pa je umjesto njega na klupu doveden Husref Musemić, koji je već jednom vodio vukove.

Musemić od Olimpika do Olimpica

Musemić je dobro poznato lice sa premijerligaških terena, a posljednji trenerski angažman imao je upravo na Otoci, s tim što je tada vodio Olimpik, a ne Olimpic, odakle je smijenjen nakon niza loših rezultata.

Nekadašnji trener Sarajeva, tako je postao šesti trener koji nije počeo sezonu sa ekipom, odnosno, prije Jusufbegovića klupe svojih klubova, što sami, što zbog otkaza, napustili su i Slaven Musa, koji je klupu GOŠK-a zamijenio onom Širokog Brijega (Gabeljani doveli Ivana Katalinića, a Širokobriježani smijenili Marijana Bloudeka), zatim Darko Nestorović, kojeg je na užarenoj stolici bijeljinskog Radnika zamijenio Srđan Bajić.

Slaviša Božičić je sa klupe Borca smijenjen na samom otvaranju sezone, a naslijedio ga je Slobodan Starčević, čija se stolica također trese nakon ispadanja iz Kupa od Čapljine.

Gradina je umjesto Samira Adanalića, koji je tim iz Srebrenika uveo u Premijer ligu, dovela Denisa Sadikovića, ali ih je on napustio samo nakon dva odigrana kola, s obzirom na to da je umjesto Abdulaha Ibrakovića preuzeo Slobodu.

Stolice se tresu i Nerminu Bašiću iz Travnika i Zoranu Kuntiću iz Zvijezde, dok su ostali treneri, manje-više, sigurni na svojim klupama.

Dragan Perić je napravio odličan posao sa Zrinjskim, pobijedivši na domaćem terenu i Borac, i Široki i Željezničar, a još bolji posao uradio je Dragan Jović, koji je Sarajevo doveo do prvog mjesta u Premijer ligi. Uz njih dvojicu, prilično siguran posao imaju i trener Leotara Vladimir Gačinović, koji je na klupi naslijedio Borčeta Sredojevića, te dvojica Vlada – Čapljić i Jagodić, koji sjede na klupama Slavije i Čelika.

Nakon što je prošle sezone preuzeo Velež, čini nam se da je pozicija Asmira Džafića u mostarskom klubu itekako sigurna, baš kao i pozicija Amara Osima, menadžera Željezničara, koji je zapravo i trener sa najdugovječnijih stažom od svih premijerligaških trenera.

Posljednji samuraj Premijer lige na Grbavicu je (ponovo) došao prije četiri sezone, a u prethodne tri osvojio je dva naslova prvaka i dva naslova pobjednika Kupa BiH. Osima na klupi očito drže dobri rezultati, ali da bi se oni napravili, definitivno je potrebno strpljenje, koje mnogi u bh. klubovima nemaju.

Tako je kroz naše klubove u posljednje tri sezone prodefilovalo više od 50 trenera, s tim što treba napomenuti kako se često vrte ista imena. Tako je Ibraković, recimo, vodio i Velež i Čelik i Slobodu, Jagodić Borac, Kozaru, Čelik, Jović Zvijezdu, Zrinjski, Sarajevo, Musa Zrinjski, GOŠK i sada Široki, Stojnić Borac i Rudar.

Promjene na gore

Među rekorderima, po smjeni trenera su sarajevski Olimpic, zatim banjalučki Borac, te Čelik i Široki Brijeg, a otkako je klupu Travnika napustio Nedžad Selimović i veziri sve češće posežu za promjenama na klupi.

Ipak, protekle sezone su pokazale kako je za dobar rezultat na kraju sezone potreban trener koji je ekipu počeo voditi na početku sezone. Primjer je upravo Amar Osim, koji je na klupi Želje, koji je prošle sezone osvojio duplu krunu, sjedio od početka do kraja. Svi ostali treneri su u međuvremenu smijenjeni ili tokom prošle sezone, ili početkom ove.

I na kraju, u periodu od tri godine, koliko Osim sjedi na klupi Željezničara, svi ostali timovi su najmanje po tri puta smijenili svog trenera?!

KOMENTARI